1:04

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om Casper Janebrink

(1:04)

Slå på ljud

När de unga killarna från Partille skulle bilda sitt band var namnet självklart. Casper Janebrink, Lars "Lasseman" Larsson samt bröderna Kim och Tommy Carlsson var kändissöner då deras pappor spelade i älskade dansband som Streaplers och Flamingokvintetten.

Nu skulle ungdomarna ta över och de döpte sig till Arvingarna.

Arvingarna i samband med genomrbottet.

Karin Törnblom/TT

Gruppens frontman har i alla år varit Casper Janebrink. Han föddes i Göteborg 1970 och växte upp i Partille med mamma Ing-Marie och pappa Dennis Janebrink, basist i Flamingokvintetten. Han har också ett syskon, Christoper Janebrink, som är trummis i Glennartz.

Alla artister som är klara för Så mycket bättre 2021

Arvingarna fick en töntstämpel

När Arvingarna bildades 1989 var Casper 19 år gammal och 1992 albumdebuterade bandet med skivan "Coola killar". Alla tyckte dock inte att de var så coola och under de tidiga åren fick bandet ta emot hån för att de var unga och spelade musik som i viss mån kunde kategoriseras som dansband.

I SVT-dokumentären "Den svenska dansbandshistorien" lyfts det fram hur de unga dansbanden och deras musik "töntifierades". För Expressen har Casper Janebrink berättat att bandet blev vana vid att töntstämplas.

– I och med att vi har varit i en sådan genre, dansband har aldrig varit hippt. Då har vi varit lite töntstämplade, sa han till tidningen i samband med Melodifestivalen 2019.

– Vi har levt med den stämpeln i många år och tydligen fortfarande, i vissa fall.

En ung Casper Janebrink poserar på motorcykel.

CALVO DENNY/Aftonbladet/TT

Önskade livet ur Arvingarna på Grammisgalan

Hur hårt klimatet var i början av 1990-talet visas av incidenten på Grammisgalan 1993 där Arvingarna prisades för "Coola killar". På galan fick också Popsicle pris och i samband med indiepopbandets tacktal sa gitarristen Fredrik Norberg att han hoppades att medlemmarna i Arvingarna skulle dö i en bussolycka.

Det är något som lär tas upp när Casper Janebrink i höst medverkar i TV:s "Så mycket bättre" – tillsammans med Popsicles frontman Andreas Mattsson. Även om Casper i dag har lagt händelsen bakom sig sedan länge.

– I efterhand har man ju förstått att det bara var en fyllegrej så det var väl inte så mycket att bry sig om egentligen, har han sagt till Expressen.

Arvingarna-Casper Janebrinks dotter har vuxit upp – det gör hon i dag

Samma år fick Arvingarna också sitt stora genombrott när de vann Melodifestivalen 1993 och sedan dess har bandet varit en kraft att räkna med på den svenska musikscenen – även om karriären, precis som för många andra band och artister, har gått i vågor.

Casper Janebrink har berättat att Arvingarna fick en töntstämpel i början av karriären.

ANDERSSON URBAN/Aftonbladet/TT

Bingolotto och Så mycket bättre

På senare år har dock Arvingarna fått ett rejält uppsving. Casper Janebrink vann finalen av "Stjärnornas stjärna" mot Ola Salo i TV4 2018 och 2019 gjorde bandet succé i Melodifestivalen med "I do" som blev en jättehit. I år gick de återigen till final i Melodifestivalen med bidraget "Tänker inte alls gå hem".

Förutom sin medverkan i "Så mycket bättre" i höst leder han just nu också sommarversionen av "Bingolotto" tillsammans med Agneta Sjödin.

– Beviset för att jag blivit medelålders. Men jag tycker det är hippt att leda Bingolotto, har Casper sagt till Aftonbladet.

– Vi i Arvingarna har gjort så mycket Bingolotto genom åren, så man sitter nästan ihop lite grann med programmet. Det är ett bra forum för oss. Så att glida in som programledare, det kändes naturligt.

Arvingarna har gjort succé i Melodifestivalen på senare år.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Samtidigt fortsätter Casper Janebrink att bjuda på sig själv på Instagram där han har över 35 000 följare. På Instagram delar Arvingarna-stjärnan med sig av bilder från både jobb och fritid.

Casper Janebrink om kärleken till sin fru Helena

Han bor sedan 2017 med sin familj i en arkitektriad villa i Floda i Lerums kommun. Casper, som hunnit bli 51 år, är sedan 2002 gift med Helena Janebrink, 43, och paret har två barn – Alice, 17, och Felix, 14.

Casper har berättat att han och Helena tycker att det är viktigt att hålla lågan vid liv.

– Jag är dålig på att köpa blommor och så, men jag försöker visa min uppskattning för Helena varje dag. Det kan vara en kram eller en blick som säger "jag ser dig, jag hör dig och jag älskar dig". Det gäller att ta vara på de små stunderna i vardagen. Det tror jag är viktigt, har han sagt till GT.

Casper med sin fru Helena Janebrink.

Karin Törnblom/TT

I huset i Floda ryms också många gäster – för Leva & Bo har Casper berättat att familjen bland annat har en platsbyggd soffa i uterummet med plats för 15 personer.

– Här sitter vi med filtar och infravärme på våren och ända in på hösten. På sommaren är det en solskyddad plats i lä. Nästa investering blir glasvikdörrar, så vi kan utnyttja det ännu mer, har han sagt till tidningen.

Casper Janebrink syns i sommar i Bingolotto och i höst i Så mycket bättre.

Tommy Holl/TT