Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fröken Sverige-vinnarens stora trauma – Victoria Lagerström var nära att dö

04 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografLinn Malmén, Ola Torkelsson
Victoria Lagerström vann Fröken Sverige 1997 och blev känd över en natt, innan hon försvann från rampljuset.
I en intervju med lokaltidningen Kristianstadsbladet från 2007 berättar hon om livet efter vinsten – det impulsiva bröllopet, flytten utomlands och traumat som präglat resten av livet.
Annons
Johanna Lind Bagges råd sitt yngre jagBrand logo
Johanna Lind Bagges råd sitt yngre jag

Året var 1997 och svenska folket satt klistrade vid tv-apparaterna när det vankades final i den då gigantiskt populära skönhetstävlingen Fröken Sverige. På prispallen det året stod Victoria Lagerström, som tävlat som Fröken Stockholm.

Hon blev känd över en natt och fick representera Sverige i den internationella tävlingen Miss Universum, i vilken hon tog sig till en imponerande finalplats och slutade som topp tio. Men efter den intensiva perioden försvann hon från rampljuset.

Livet har dock varit fartfyllt ändå, och det har hänt mycket i den forna skönhetsdrottningens liv sedan dess.

I en intervju med lokaltidningen Kristianstadsbladet 2007 berättar hon om hur hon var nära att mista livet – och läkarna hittade aldrig orsaken!

Annons

Fröken Sverige-Victoria var nära att dö

Det hela började 2005 med att Victoria tvingades uppsöka sjukhusvård för svåra magsmärtor. Läkarna höll kvar henne i tio dagar, men hennes tillstånd förbättrades inte.

Inte förrän en operation var oundviklig upptäckte man att flera av kroppens inre organ var illa däran.

– När de äntligen opererade mig visade det sig att jag hade brusten blindtarm, inflammerade äggstockar, tarmvred... Det var en kollaps, berättade hon för tidningen då.

Läkarna kunde inte hitta orsaken bakom kollapsen, minns hon, men de konstaterade att hon varit en hårsmån från döden.

Tiden efter det stora traumat var Victoria sjukskriven från Folkhälsoinstitutet, där hon arbetat sedan Fröken Sverige-tiden.

Svenska Victoria Lagerström slutade på en tionde plats i den internationella tävlingen Miss Universum 1997.
Svenska Victoria Lagerström slutade på en tionde plats i den internationella tävlingen Miss Universum 1997. Vann gjorde amerikanskan Brook Lee.

Utnyttjade sjukskrivningen

Men den psykiskt och fysiskt påfrestande perioden under konvalescensen, förde också solsken med sig i Victoria Lagerströms fall. Det var nämligen under den här perioden som hon upptäckte musiken och utnyttjade tiden till att skapa musik, för att bearbeta sina upplevelser.

Annons

Sommaren 2006 publicerade hon sin musik på internetmötesplatsen My Space, som var stor då, och fick positiv respons.

Det var också här hon först kom i kontakt med sin framtida make; den amerikanske musikern Dave Tate. Mejl utbyttes under en längre tid och i januari 2007 reste hon till Salt Lake City för att träffa honom.

Flyttade till USA: ”Gifte mig med honom tre veckor”

Deras relation var till en början professionell, och tillsammans skrev de låtar som resulterade i albumet Heaven sent. Det skulle dock inte dröja länge innan deras samarbete utvecklades till kärlek.

– Jag åkte aldrig hem. Jag hade en returbiljett, men jag använde den inte. Jag gifte mig med honom tre veckor efter att jag kom dit, berättade Fröken Sverige-vinnaren till lokaltidningen vid tidpunkten.

Efter det impulsiva bröllopet lämnade hon Sverige och flyttade till USA permanent. Något som orsakade upprördhet hos nära och kära, som menade på att hon inte gjorde ett ordentligt avslut hemmavid.

– Det har varit jobbigt känslomässigt, jag har saknat mina vänner och min familj. Längtat hem mycket, förklarade hon.

I dag bor Victoria, enligt hennes biografi på Spotify, i den amerikanska delstaten Utah. Hon och Dave har blivit föräldrar till en son som ofta florerar i hennes Instagramflöde, och de verkar även besöka Sverige som familj då och då.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons