Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hillevi Rombins tragiska slut – efter framgångarna

27 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hillevi Rombin blev Sveriges första Miss Universum, och en internationell kändis.
Men skönhetens liv slutade i tragedi – när hon och hela familjen gick bort i en hemsk flygplansolycka.
Här är den forna skönhetsmissens dramatiska liv.
Annons
5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningarBrand logo
5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningar

På 50-talet höll Miss Universum-tävlingen en helt annan status än den har i dag – att komma från ett så litet land som Sverige och bli utsedd till världens vackraste kvinnorna kunde förändra hela ens liv.

Så blev det minst sagt för blonda Hillevi Rombin från Hälsingland som 1955 utnämndes till Fröken Sverige. Hon var artisten Owe Thörnqvists favorit, och inspirerade honom att skriva låten Svartbäckens ros, skriver Hänt.

Hillevi Rombin vann Miss Universum 1955.
Hillevi Rombin var överlycklig när hon vann tävlingen.

Efter vinsten i Sverige fick Hillevi åka till Kalifornien och representera Sverige i Miss Universum-tävlingen, som då bara hade några år på nacken. Hon klarade uppdraget med den äran, och utnämndes till Miss Universum inför en stor publik. Klädd i vit aftonklänning tackade en rörd Hillevi Rombin för titeln, och kallade det för ”den största dagen i sitt liv”.

Annons

Livet i USA slutade i tragedi

Efter att ha vunnit Miss Universum hittade Hillevi kärleken i amerikanska David Schine, en förmögen hotellägare och filmproducent i USA. Innan de träffades medverkade Hillevi i en del filmer där hon hade mindre roller, men efter att ha gift sig med maken fokuserade hon på livet som gift. Hon och David fick sex barn tillsammans och höll ihop livet ut.

Men den 19 juni 1996 fick allt ett tragiskt slut, i en dramatisk flygkrasch. Davids och Hillevis son Berndt hade precis tagit flygcertifikat, och skulle stolt ta med sina föräldrar på en premiärflygning utanför Los Angeles, där de bodde. Men mitt under flygningen hände det ofattbara – ena flygplansmotorn slutade fungera, och planet kraschade. Hillevi, David och Berndt, som var de enda ombord på planet, omkom alla i olyckan.

Efter tragedin begravdes Hillevi och maken tillsammans med sonen på en kyrkogård i Westwood village, i Los Angeles.

Hillevi Rombin och maken David Schine.
Hillevi Rombin med maken David Schine 1984.
Annons