Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Gabriel Odenhammar blev alkoholist – stödet från Suzanne Reuter

29 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han var 90-talets stora barnstjärna i Sverigemen framgångarna kom med en baksida, och Gabriel Odenhammar hamnade i ett svårt alkoholmissbruk.
Nu berättar han hur karriären förstörde honom, och livsviktiga stödet från tv-mamman Suzanne Reuter.
– Hade det gått sämre än det gick hade jag nog inte levt idag. Så illa var det, säger han till Aftonbladet.
Annons
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barnBrand logo
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn

Få barn var lika kända i Sverige på 90-talet som Gabriel Odenhammar. Genom att både spela Håkan Bråkan i Sunes jul och Sunes sommar, och Max Svensson i Svensson, Svensson syntes han överallt under sin uppväxt, och blev ett välbekant ansikte i hela Sverige. Än i dag är hans roller ikoniska, och speciellt kring jul är det många som kollar på både julkalendern Sunes jul samt julavsnittet av Svensson, Svensson som brukar sändas på julafton.

Gabriel Odenhammar med Andreas Hoffer och Nina Almlöf i Sunes jul.

Men medan många barn nog var avundsjuka på Gabriel, eller beundrade honom för den delen, så led barnskådespelaren svårt av sin uppmärksammade karriär. I en intervju i Fredrik Ralstrands podcast Tv-fabriken berättar Gabriel hur hans tidiga succé påverkade hans bild av verkligheten – efter att ha sluppit gå på audition i tio års tid kom det som en chock när erbjudandena slutade komma i tonåren.

Annons

Barnstjärnans alkoholism efter succén

Gabriel började tvivla på sig själv, och fick svår ångest. Det ledde i sin tur till ett alkoholmissbruk, och att han hade svårt att lämna sängen.

– Det var liksom tre månader där det inte hände någonting, jag bodde hemma hos mamma och pappa och bara låg i sängen. Det var favoritsysselsättningen, berättar han i podcasten.

Gabriel spelade Max Svensson i Svensson, Svensson.

Gabriel säger att han inte fått hjälp från produktionerna han jobbat med specifikt, men snarare kollegerna han valt att söka hjälp hos.

Annons

– Den hjälp jag fått från branschen kan jag säga är att jag tagit upp telefonen och ringt. Vissa personer har då svarat, till exempel Suzanne Reuter, vilket var en ohygglig hjälp, säger han i Tv-fabriken.

I dag har Gabriel Odenhammar fått rätsida på sitt liv, och lämnat rampljuset bakom sig. Med hjälp av terapi har han kunnat hitta ut från mörkret – men under lång tid var det långt ifrån självklart för honom.

Gabriel Odenhammar Premiär, Sune - Best Man, Rigoletto, Stockholm, 2019-12-08(c) Karin Törnblom / TT Kod 2377

– Hade det gått sämre än det gick hade jag nog inte levt idag. Så illa var det.

SE OCKSÅ: Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller i Icas reklamfilmerBrand logo
SE OCKSÅ: Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller i Icas reklamfilmer
Annons