Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga
0:57

Efter reklamen: Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga

(0:57)

Slå på ljud

Vi minns henne som karaktären Elinor i Rederiet, maka till Reidar Dahlén. Elinor begick senare självmord (genom att hoppa från fartyget Freja), men Gaby Stenberg kom senare tillbaka till serien, i form av Elinors syster, Beatrice.

Gaby Stenberg, eller Ida Gabriella Stenberg som hon egentligen heter, föddes 1923 i Tokyo i Japan, där hennes pappa var chef för ett svenskt företag, men växte upp i Sverige. När familjen kom från Japan till Sverige och Stockholm gick Gaby i Whitlockska samskolan och sedan i Koblancs privata teaterskola. Hon studerade även sång för den berömda madame de Skilondz och har beskrivits som en ”utmärkt pianist”.

Bo Holmström skrev tv-historia med ”Lägg ut!”– knäcktes av sjukdomen

Genombrottet för breda publiken kom via Goda grannar och Rederiet

Under åren har hon gjort mängder av roller – både på vita duken och på teatern. Hon arbetade i många år vid Malmö stadsteater och på hennes cv ryms imponerande 40 olika filmroller. För den stora tv-publiken blev genombrottet både Rederiet och Goda grannar, men hon syntes också i Ingmar Bergmans klassiker Glada änkan, från 1954.

1970. Läkaren Fredrik Koch och Gaby Stenberg. Paret var gifta mellan 1962–1983.

Det få vet om, eller minns, var att Gaby Stenberg i slutet av 1950-talet drog sig undan från rampljuset. Hon gifte sig med läkaren Fredrik Koch och flyttade med honom och hans barn från ett tidigare äktenskap till Småland, till ett stort gods. Gaby utbildade sig vid universitetet och tog en fil. kand-examen, hon studerade även till logoped. Efter att hennes make gått bort gjorde hon skådespelericomeback. Återkomsten skedde på teaterscenen, 1986, där hon medverkade i La Cage aux Folles, med bland andra Jan Malmsjö.

Gaby Stenberg gjorde två roller i Rederiet, Elinor och Beatrice.

Jan Malmsjös ord om Gaby Stenberg

Och på tal om Jan Malmsjö... Att spela mot Gaby under 1980-talet var för honom en stor stund. Han hade nämligen varit förälskad i henne, flera år tidigare. I Hellenius hörna berättar han:

En ung Gaby Stenberg vid pianot, 1956.

– 1944 var jag 12 år och SÅ förälskad i Gaby Stenberg. Hon spelade Titania i En midsommarnattsdröm och hade världens första minibikini på sig. Det var ett frimärke här, ett frimärke där och så ja, några fler frimärken..., säger Jan Malmsjö och ler stort.

Han fortsätter:

– Jag fick hennes autograf och hon skrev kram.

Kvällen efter autografskrivandet fick han dessutom en kram på riktigt. En stor stund, minns skådespelaren.

Klimax och Lisen – så gick det sedan för syskonen Wästberg i Tre kronor

Skrev bok

Förutom teatern, musiken och henens universitetsutbildningar så var även Gaby Stenberg författare. Hon skrev en bok om japanska te-ceremonier och var också den som invigde te-ceremonihuset på Djurgården år 1990.

Gaby Stenberg och Jan Malmsjö på teatersscenen, 1985-1986.

Gaby Stenberg var i alla år en stilfull och parant kvinna. Hennes bästa stilråd?

– Det spelar ingen roll hur mycket smink du har om du inte har en bra hållning.

Kloka ord, inte sant?

Mest läst