Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

George Michaels tragiska död – infekterade bråken efteråt

20 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
George Michael hyllades för sina popklassiker Last christmas och Faith, men kämpade samtidigt med missbruksproblem och sjukdom.
Den 25 december 2016 hittades han död i sin egen säng av pojkvännen Fadi Fawaz – som efter partnerns död stod utan både bostad och pengar.
Här är den tragiska berättelsen om en av världens största artisters bortgång, och hur hans död ledde till infekterade bråk.
Annons
8 kändisbråk som sträckts sig över decennierBrand logo
8 kändisbråk som sträckts sig över decennier

Bara 18 år gammal bildade George Michael bandet Wham!, och fick hits som Wake me up befor you go-go och julklassikern Last christmas. Mellan 1982 och 1986 sålde bandet över 25 miljoner skivor världen över, och George Michael var artisten på allas läppar. Parallellt med Wham! startade han sin solokarriär, och släppte 1984 Careless whisper. Det var dock efter att bandet splittrats 1986 som han satsade helt som soloartist, och året därpå släppte han albumet Faith och låten med samma namn. Även det albumet sålde i 25 miljoner exemplar.

George Michael 1987.

Men bakom den makalösa karriären och skivförsäljningen fanns det ett stort mörker. George Michaels liv var kantat av tragedi, missbruk och smärta. 27 år gammal blev artisten kär i kläddesignern Anselmo Feleppa, och de två blev ett par. Men kort efter att ha träffats fick Feleppa en positiv hiv-diagnos, och efter tre år gick han bort i sviterna av aids 1993.

Annons

– Det var en väldigt konstig första kärlek, som påverkades mycket av situationen. Det var mitt livs första kärlek. Det är tragiskt att jag förlorade honom, men det var en fantastisk upplevelse att träffa honom, berättade George Michael i en intervju 2007.

Pojkvännens dödliga sjukdom gjorde att George Michael började gå i terapi, men trots det hamnade Michael i en nedåtgående spiral med droger och destruktivt leverne. Under 2000-talet greps han flera gånger, bland annat för att ha somnat vid ratten och för narkotikainnehav. 2010 dömdes artisten till åtta veckors fängelse för att ha kört in med en bil i en butik.

Hälsoproblem och missbruk

Sina sista år i livet levde George Michael med pojkvännen Fadi Fawaz, som var frisör. Det var också Fawaz som hittade sin kärlek död, den 25 december 2016. De två hade planerat att äta jullunch, men när Fawaz kom in i sovrummet på förmiddagen för att väcka honom så gick det inte. Ambulans tillkallades, men George Michael hade gått bort i sömnen. Den första tiden spekulerades det i huruvida artisten, som hade haft missbruksproblem, tagit en överdos. Längre fram skulle det dock slås fast att han dött av naturliga orsaker, och gått bort i hjärtsvikt.

Annons

Redan 2011 drabbade George Michael av svåra hälsoproblem när han blev sjuk i en så svår lunginflammation att han fick vårdas på specialklinik, och drogs med problemen fram till sin död.

– Hans lungor blev aldrig bra igen. Det kan inträffa efter en allvarlig form av lunginflammation, som den George hade. Ibland kan lungorna få ärr eller vara skadade, vilket leda till funktionsnedsättning. Delar av lungorna fungerar helt enkelt inte längre, sa en av hans vänner till The Sun.

George Michael och Fadi Fawaz 2012.

Det dröjde inte länge efter artistens bortgång innan det utbröt bråk mellan George Michaels familj och Fadi Fawaz. Fawaz anklagades för att ha utnyttjat artisten för hans pengar, medan frisören menade att Michael lovat att han skulle få ta över lägenheten de bodde i. 2,5 år efter George Michaels död stod arvsfördelningen till slut klar – ett fåtal vänner och familjemedlemmar ärvde George Michaels miljoner, och Fadi Fawaz lämnades arvslös.

Annons

Förstörde mångmiljonhemmet

Beskedet om George Michaels sista vilja gjorde att Fawaz till slut var tvungen att ge upp lägenheten i London, värd fem miljoner pund. Han vägrade dock göra det med värdighet. Istället totalförstörde han lyxhemmet innan polisen kunde tvinga bort honom därifrån.

– Varje möbel och inredningsdetalj, varje dörr och fönster, allting som George lämnade där – det har blivit totalförstört. Till och med toaletterna och handfaten har blivit krossade. Stor skada har gjorts på väggarna och till och med taken. Det kan inte ha hänt bara över en natt, han måste ha förstört hemmet systematiskt under lång tid. Det är så synd, för George älskade verkligen den bostaden, och det brukade vara så vackert, berättade en granne för The Sun.

Fawaz konstaterade bittert på Facebook att han tvingats sova på gatorna efter att ha körts ut ur hemmet.

”De lurade till sig nycklarna och nu två månader senare har jag fortfarande inte hört något. Jag bodde på hotell och för två dagar sedan stoppades jag. Vilken snål ikon den här George jävla Michael är”.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons