Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
1:48

Efter reklamen: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

(1:48)

Slå på ljud

Under många år har Göran Fristorp varit en älskad artist, låtskrivare och vissångare i Norden. 1973 var han ena halvan av duon Malta, där Claes af Geijerstam var den andra medlemmen, och vann Melodifestivalen med Sommarn som aldrig säger nej. Göran har genom åren samarbetat med artister som Sylvia Vreethammar och Anna-Lotta Larsson, och släppt ett album med tonsatta Nils Ferlin-dikter som sålde bättre än Rolling stones i Norge det året.

Göran Fristorp och Claes af Geijerstam som Malta, 1973.

Bertil Ericson/TT

2020 skulle Fristorp fira sitt 50-årsjubileum som aktiv artist, men planerna sattes på vänt på grund av coronapandemin. I stället fick artisten ägna året åt ett tungt besked – att han hade drabbats av cancer.

Hans Mosessons kroniska sjukdom – efter tiden som Ica-Stig

I en intervju i P4 Extra berättar artisten att han hade tagit regelbundna tester under lång tid, men att cancertumören ändå gått under radarn.

– Jag är ju vinälskare, och har mycket noggrant gått och tagit prover varje år för att kolla status på levervärden och så. Men så visar det sig att en cancertumör kan man inte avläsa med hjälp av ett prov. Det som jag gick med hade varit där i 10-15 år och fått växa och ha sitt liv i fred, säger han i radioprogrammet.

Göran Fristorp i Melodifestivalen 1978.

Foto: KENNETH THORÉN

Har lägenhet utomlands

Men att få veta att han drabbats av cancer var något som Göran, som då hade passerat 70, kunde ta med ro.

– Omgivningen tyckte nog att det var ett svårare besked att få än jag, jag var ganska lugn. Jag fick något slags inre lugn. ”Jaha, så är det”. Jag har träffat en fantastisk doktor, och haft tur att hamna på en avdelning som har en behandlingsform som klarar av det här. Det ser väldigt bra ut just nu. Utav de fem tumörer det var så är det en som förmodligen är kvar, säger han i P4 Extra, som sändes i mellandagarna 2021.

Noice-stjärnan Hasse Carlssons mörka öde – flickidolen blev bara 37 år

Göran konstaterar att det inte skulle vara en stor sorg för honom om han inte kunde fortsätta skriva musik eller spela live längre. Sen 2007 bor han också i Bangkok stora delar av året, där han har en lägenhet. Det som håller honom kvar i Sverige är hans familj.

Göran Fristorp 2015.

– Sen är jag begåvad med dotter och två barnbarn, vilket gör det svårare att åka ifrån.

Mest läst