Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Noice-stjärnan Hasse Carlssons mörka öde – flickidolen blev bara 37 år

19 jul, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Redan som 15-åring slog han igenom med Noice och satte hjärtan i brand. Men efter genombrottet i början av 1980-talet tog sångaren Hasse Carlssons liv en mörk vändning.
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Det var ett genombrott som saknar motstycke.

När popbandet Noice från Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm klev upp på scenen i SVT:s Måndagsbörsen 1980 blev de stjärnor över en natt.

Den som lyste starkast var sångaren Hasse Carlsson – som bara var 15 år när En kväll i tunnelbanan blev soundtracket för en hel generation.

Noice i början av 1980-talet. Hasse Carlsson i röd tröja.

Noice fick åka på stora Sverigeturnéer. Något som framför allt de två yngsta medlemmarna, Hasse Carlsson och keyboardisten Freddie Hansson, hade svårt att hantera.

– Vi var inte mentalt förberedda på den här monumentala framgången. I och med att Hasse var yngst och att Freddie var näst yngst så tror jag att det kan ha haft störst negativ påverkan på dem, säger basisten Peo Thyrén i SVT-dokumentären Noice.

Annons

I en intervju med Aftonbladet har Peo Thyrén berättat att festandet eskalerade:

– Det kom stegvis. Flera började röka brass och dricka en hel del. Det var inga nyktra tillställningar direkt när vi var ute och spelade. Efter ett tag gick vissa vidare och började med amfetamin och tyngre droger.

Noice var ett av Sveriges största popband i början av 1980-talet och sångaren och gitarristen Hasse Carlsson, tvåa från vänster, var bandets stora stjärna.

”Jag gick på heroin i fem år”

1982 hoppade Hasse Carlsson av Noice. Ett år senare splittrades bandet.

Hasse satsade på en solokarriär som dock inte nådde samma höjder som Noice. Någonstans där tappade han bort sig själv, enligt vännerna.

– Helt plötsligt var han bara Hasse Carlsson, inte Noice-Hasse. Jag tror att han drällde i väg rätt bra. Hamnade i fel sällskap. Sedan började han med heroin. Det var ingen vacker syn nere på Sergels torg. Jag träffade honom i Götgatsbacken också. Han kom bärande på cd-skivor som han ville sälja. Han behövde få ihop pengar för dagen, har vännen och journalisten Stefan Johansson berättat för Aftonbladet.

Annons

Men i mitten av 1990-talet tog Hasse Carlsson hjälp och kom ur missbruket. I en intervju med Aftonbladet berättade sångaren om de mörka åren:

– Jag gick på heroin i fem år och höll på att knarka ihjäl mig. Jag var på väg rakt in i helvetet. Heroinet är ett jävla gift som bestämmer allting.

Han var med när Noice åkte på återföreningsturné 1995.

Sedan tvingades han föra en annan kamp – han var märkt av åren med missbruk och både Hasse Carlsson och Freddie Hansson drabbades av hepatit.

Hasse Carlsson lyckades komma ur drogmissbruket på 1990-talet.

Hasse Carlssons död kom som en chock

De stod varandra nära och när Freddie dog i sviterna av sjukdomen i slutet av 2001, bara 38 år gammal, tog vännen Hasse det mycket hårt. I Aftonbladet har familj och vänner berättat att Hasse Carlsson var rädd att han skulle gå samma öde till mötes.

Annons

Nio månader senare dog Hasse Carlsson i sitt hem i Gustavsberg. Han blev bara 37 år.

– Det kom som en chock för oss. Vi upplevde att han blivit sämre det sista året, men trodde inte att han skulle dö, sa hans bror Roland Liljeskär till Aftonbladet i samband med det sorgliga beskedet.

I dokumentären Noice, som sändes i SVT 2020, sa Peo Thyrén att det hade varit bättre om bandet aldrig hade funnits. I en intervju med Expressen utvecklade han sina tankar:

– Jag tror aldrig att det hade gått som det gick om det inte var för att vi hade haft bandet och blivit så framgångsrika när vi var unga. Jag tror att det det var en avgörande pusselbit för att det gick åt skogen för Hasse och Freddie. Att de dog långt i förtid tror jag direkt hängde ihop med att vi blev så framgångsrika.

Annons