6 ikoniska kärlekspar vi minns
1:08

Efter reklamen: 6 ikoniska kärlekspar vi minns

(1:08)

Slå på ljud

Skådespelaren Göran Stangertz var en självklar del av Sveriges teaterelit under flera årtionden. Han spelade huvudrollerna i Richard Hoberts filmsvit De sju dödssynderna på 90-talet, har regisserat pjäser av Lars Norén på Malmö stadsteater, och var under många år teaterchef på Helsingsborgs stadsteater.

2005 blev Göran Stangertz tillsammans med vännen och kollegan Kajsa Ernst, som han hade känt under många år tidigare. Efter två år tillsammans förlovade sig paret, och 2009 gifte de sig.

Anders Berglund hittade kärleken – när han fortfarande var gift

– Det var min absolut största kärlek, och min enda hittills. Med Göran öppnade jag upp. Jag fick älska honom, och han fick älska mig, har Kajsa Ernst berättat i SVT:s Stjärnorna på slottet.

Blev sjuk i cancer – Kajsa Ernsts sorg

Paret var kära och lyckliga tillsammans. Men några år in i äktenskapet började Göran känna sig hes, och förstod inte varför. När han till slut gick till läkaren undersökte de honom, och två dagar före julafton 2011 fick han veta att han hade drabbats av cancer.

Behandlingar var inget som hjälpte, och i september 2012 fick Göran och Kajsa Ernst det tragiska beskedet att det inte fanns något läkarna kunde göra. Den sista tiden tillbringade paret all tid de kunde tillsammans, och Göran ordnade med allt praktiskt före sin bortgång. Den 27 oktober 2012 somnade Stangertz in.

Jacob Dahlin dolde sjukdomen in i det sista – tv-stjärnans tragiska slut

– Det är tur att man inte förstår hur ont det gör, för då hade man aldrig gått in i en relation. Det var min man, min Göran. Det var en sån jävla käftsmäll. Det var djup, djup sorg, och jag visste inte hur jag skulle ta nästa andetag, sa Kajsa Ernst i SVT-programmet.

Redan när paret blev ihop visste Kajsa att Göran var mannen i hennes liv, och även om åren tillsammans blev för få är hon glad över tiden de fick.

– När vi blev tillsammans sa jag: "Jag tar hellre två år med dig, än 30 år med någon annan". Och jag fick sju. Det är mycket att vara tacksam över.

Kajsa Ernst och Göran Stangertz.

FREDRIK FUNCK / DN / TT
The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst