1:21

Efter reklamen: Skådespelare som tackat nej till ikoniska roller – och sedan ångrat sig

(1:21)

Slå på ljud

Suzanne Reuter – Rederiet

Suzanne Reuter är en av stjärnorna som spelade i långköraren Rederiet. Hennes rollfigur Renate Dahlén var med de två första åren av serien. Efter Rederiet har skådespelaren bland annat spelat i Vår tid är nu och blivit Ica-Stina med hela svenska folket.

Ulf Hasseltorp – Den vita stenen

Ulf Hasseltorp slog igenom stort som barn med rollen som Hampus i Den vita stenen. Efter framgångarna gjorda han en handfull andra roller fram till början av 90-talet innan han valde bort livet som skådespelare.

Allan Svensson – Svensson, Svensson

Få serier är så älskade som humorserien Svensson, Svensson med Allan Svensson i spetsen. Skådespelaren hade hunnit med mycket redan innan seriens framgångar, men har efter det bland annat haft en egen show, gjort svenska röster i en rad filmer och haft en återkommande roll i Maria Wern.

Ebba Hultkvist – Skärgårdsdoktorn

Ebba Hultkvist spelade dottern Wilma i den omhuldade tv-serien Skärgårdsdoktorn med Samuel Fröler. Hon valde bort en skådespelarkarriär i vuxen ålder och jobbar nu som PR-konsult. 2019 tävlade hon och hennes gamla tv-pappa i På spåret.

Mikael Persbrandt – Rederiet

Mikael Persbrandt är en av Sveriges mest hyllade och omskrivna skådespelare, och många minns nog inte ens att han i början av sin karriär spelade i Rederiet.

Solveig Ternström – Svenska hjärtan

Solveig Ternström spelade hemmafrun Elisabeth Lager i Svenska hjärtan, och var en av huvudpersonerna i den populära tv-serien på 80-talet. Senare i livet blev Solveig politiker och satt som riksdagsledamot för Centerpartiet mandatperioden 2006 till 2010. De sista månaderna var hon dock politisk vilde.

Ulf Dohlsten – Hem till byn

Ulf Dohlsten fick sitt genombrott som skådespelare i långköraren Hem till byn, där han spelade Lars-Erik. Många förknippar honom dock med rollen som Hasse Persson i Vita lögner.

Så gick det för SVT-profilen Bertil Svensson

Lina Pleijel – Skilda världar

Lina Pleijel hade huvudrollen i början av populära såpan Skilda världar, men det fick henne inte att vilja fortsätta med skådespeleriet. Efter två år i serien blev Lina gravid och valde att lämna, och efter det utbildade hon sig till psykolog – ett yrke hon fortfarande arbetar som.