Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Håkan Hemlins vändning – efter svåra missbruket

11 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med Vandraren blev Håkan Hemlin i Nordman ett fenomen i hela Sverige – men framgångarna ledde i sin tur till tunga missbruksproblem.
I dag har han varit ren i över ett decennium, och nu gör bandet comeback i Så mycket bättre.
– Jag mår fantastiskt. Jag är nygift, och spelar golf nuförtiden, säger Håkan Hemlin.
Annons
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

Nordman är tillbaka. Efter att ha fått sitt 25-årsjubileum avbrutet av coronapandemin – duon hann spela två spelningar – är de nu med i höstens Så mycket bättre på TV4.

Trots att bandet funnits så länge har de inte blivit tillfrågade att vara med i lördagsunderhållningen förrän nu.

– Nej, så det var på tiden. Vi har alltid velat vara med, det är ett mycket bra program, säger sångaren Håkan Hemlin till Femina.

Men att vara med i programmet tog mer energi än han kanske hade räknat med. Det var först när Håkan kom hem igen som

– Det var mycket långa dagar, där vi klev upp halv sex och kom i säng typ halv två på natten. När man är inne i det går det som på räls, men det var värre när man kom hem sen, då sov jag i en och en halv dag. Jag tvärsomnade för att man kunde slappna av. Men där var det bara att köra. Det jobbigaste var att det var många synkar som skulle göras, konstant hela tiden. Allt man gjorde skulle ha en synk, säger han.

Annons

Det har gått över 28 år sedan Håkan Hemlin och Mats Wester som duon Nordman släppte låten Vandraren. Genomslaget för monsterhiten blev snabbt enormt.

– Det var hektiskt. Mycket roligt men oväntat och overkligt, för det gick så fort allt. Den 27 april 1994 släpptes skivan, och vi gillade ju det vi gjorde, men hade ingen aning om vad som skulle hända. Sen började den spelas på radio, och så tog det fart från det blå.

Låten Vandraren gjorde Håkan Hemlin till en stjärna.

Missbruket tog över

Men de stora framgångarna med Vandraren var inte bara guld och gröna skogar. Håkan Hemlin hamnade i ett tungt drogmissbruk som tog över hans liv. När det var som värst vägde han 23 kilo mindre än han gör i dag. 2011 insåg han att han inte kunde fortsätta leva sitt liv på det sättet, och tog farväl av sitt gamla liv.

Annons

Hur mår du i dag?

– Jag mår fantastiskt. Jag är nygift, och spelar golf nuförtiden. Det är golf och kärlek.

Nygift är han med kärleken Heidi, som han träffade så sent som i början av 2021. Det var under en resa till Gran Canaria som Håkan fick upp ögonen för henne, och sedan vägrade han ge med sig tills hon gick med på att dejta honom. En envishet som alltså ledde till bröllop.

– Jag var tjatig som fan. Det är det bästa jag har gjort, säger han och fortsätter:

– Vi tänkte att det är bättre att man gifter sig direkt så man är lyckligt gift. Vi kände att vi är så bra kompisar att varför inte?

Genom höga toppar och djupa dalar har Håkan och Mats hållit ihop i Nordman, och nu ser de fram emot att komma ut på vägarna efter Så mycket bättre.

– Vi är så fruktansvärt olika som personer, och vi hänger inte, men vi jobbar jävligt bra ihop.Vi har aldrig varit oense i arbetet, det är få förunnat. Mats brukar säga att det är ”grovt och grant”. Jag kanske står för det grova och Mats för det fina. Vi har haft pauser på gott och ont, men nu längtar vi ut och efter att få göra det här.

Håkan Hemlin och Mats Wester i Nordman, 2022.
Annons