Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lasse Lönndahls stora familjetragedi – sov med dottern Malins aska

22 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografPontus Orre/Aftonbladet/TT
Den framlidna artisten Lasse Lönndahl flydde landet efter att han förlorat dottern Malin och hennes mor i en tragisk bilolycka år 1970.
Innan hans död öppnade han upp om sorgen och sorgearbetet.
– Sedan fick jag en liten svart kartong med askan efter min dotter som jag sov med i 14 dagar, berättade han i SVT:s dokumentär Lasse Lönndahl – en idol och gentleman från år 2018.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Det var under fjolårets sista dagar som Lasse Lönndahl, även känd som Sveriges första tonårsidol, gick ur tiden vid 94 års ålder.

– Ungdomarna kom fram och vrålade ut sin förtjusning. De uppvaktade mig vart än jag gick. Somliga ville ha en hårlock av mig, berättade han i en intervju med Dagens nyheter år 2013.

Under artistens sex decennier långa karriär, som tog avstamp i den välkända låten Tangokavaljeren år 1949, tog han sig in på Svensktoppen med otroliga 37 låtar. Hans musikaliska arv har också sammanflätats med vännen tillika artistkollegan Towa Carson, då de kom att bli något av ett radarpar.

Men när karriären skördade stora framgångar, så kantades privatlivet av en livsomvälvande tragedi när han förlorade sin dotter Malin och hennes mor i en bilolycka.

Annons

Stora familjetragedin – sov med dotterns aska

Det var år 1970 som den folkkära artisten Lasse Lönndahl var med om en djup personlig tragedi. Hans sjuåriga dotter Malin och hennes mor omkom i en bilolycka.

Vid tidpunkten var artisten etta på Svensktoppen med låten Allting är så underbart och stod på toppen av karriären.

I en radiointervju med Ulf Elfving i dennes program Elfving möter berättade han om dotterns död och om hur han sov med hennes aska, som han hade fått i en svart kartong efter olyckan.

– Signe Hasso hade lärt mig det, för hon hade nämligen haft en son som omkom. Hon var på turné och tog med sig urnan på turné, så han fick vara med. När hon berättade det för mig, så jag tänkte att jag gör likadant. För att ha kvar känslan, sa Lönndahl i radiointervjun.

Lasse Lönndahl i Hylands hörna år 1970.
Lasse Lönndahl i Hylands hörna år 1970.

Efter olyckan, där Lönndahl förlorade sin närmsta familj på ett ögonblick, lämnade han omedelbart Stockholm och flög till Los Angeles, USA, där han stannade under en månads tid.

Annons

– Jag lämnade alltsammans och flög till Los Angeles och tog hand om alltihop där borta. Det var tufft. Sedan fick jag en liten svart kartong med askan efter min dotter som jag sov med i 14 dagar innan jag for tillbaka till Sverige med henne. Hon ligger begravd här i Stockholm, sa Lasse i SVT-dokumentären Lasse Lönndahl – en idol och gentleman för några år sen.

Därför höll Lasse Lönndahl dottern Malin hemlig

När Lasse Lönndahl drabbades av den stora sorgen och förlusten i privatlivet, var dotterns existens hemlig för allmänheten.

– Ja, lite hemligheter måste man väl få ha. Tidningarna ville ha romanser och allting sånt där va. Deras stora rubrik var: ”Lill-Babs och Lasse Lönndahl blir ett par”, det var drömmen för alla veckotidningar, förklarade Lönndahl i Sveriges Radio-intervjun med Elfving.

Efter familjetragedin valde stjärnan att trappa ner på den aktiva artistkarriären, och medverkade mestadels i olika underhållningssammanhang på tv mot slutet av karriären.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons