Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hanne Krogh från Bobbysocks – så lever hon i dag

22 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hanne Krogh var en av Norges bäst säljande artister, och kallades galen när hon ville bilda duon Bobbysocks med Elisabeth Andreasson.
I dag är hon en av Norges mest folkkära artister –– men möter kritik för att hon vägrar ändra sin stil med åldern.
– Om du har ägnat hela ditt liv åt ditt utseende, då är det provocerande att andra inte bryr sig om det. Jag vill ha min egen stil, säger Hanne Krogh.
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Hanne Krogh var bara 14 år gammal när hon slog igenom i hemlandet Norge, med låten Lukk opp min dør. Året därpå vann hon norska Melodifestivlen med Lykken er, och fick tävla i Eurovision song contest på Irland.

Åren som följde tonårssuccén visste Hanne inte vad hon ville göra sitt liv, innan hon träffade maken Trygve. Paret flyttade ihop kort efter att ha träffats, och efter två år tillsammans gifte sig 1977, när Hanne var 21 år gammal. Paret har två barn tillsammans.

Annons
Bobbysocks vann norska Melodifestivalen.

Många svenska känner mest igen Hanne Krogh från hennes tid i duon Bobbysocks tillsammans med svenska Elisabeth Andreassen. Det var Hannes idé att de två vännerna och artisterna skulle bilda en sånggrupp, något hon fick kritik för.

– Skivbolaget sa att jag var galen för att jag ville göra en duo när jag var tjejen i Norge som sålde flest skivor, säger hon till KK.no.

Bobbysocks vann också Eurovision song contest.

Men när de två vann först i norska Melodifestivalen och sedan tog hem vinsten i Eurovision song contest med La de swinge var det ingen som ifrågasatte det längre.

Annons

Kritiseras för sin klädstil – slår tillbaka

I dag är Hanne Krogh en institution i Norge, likt Carola i Sverige. Hon har släppt mängder av skivor genom decennierna och är nu också känd för sina jullåtar.

Genom åren har hon kritiserats för sin klädstil och höra att hon har en ”häxig” stil. Men Hanne vägrar ändra sig för att andra har åsikter om henne.

– Jag får brev från kvinnor som säger att jag borde klippa mig. Det kan vara ett bra råd, men jag vill ha långt hår. Jag tror att det finns mycket osäkerhet i sådana meddelanden. Om du har ägnat hela ditt liv åt ditt utseende, då är det provocerande att andra inte bryr sig om det. Jag vill ha min egen stil. Det jag vill säga till alla unga kvinnor är: Om du aldrig är modern kommer du aldrig att bli omodern heller.

Hanne Krogh menar att hon vill åldras med värdighet, och ömmar för de som är unga i dag, då hon menar att det är svårt. Hon tycker också att man kan sluta fokusera fullt så mycket på utseende när man åldras.

Annons
Bobbysocks återförenades på Allsång på Skansen 2021.

– Det värsta man kan säga till unga är: ”Din bästa tid är nu.” Att vara ung kan vara otroligt svårt, och om det inte blir bättre än så här är det hemskt. Att vara vuxen är underbart, så kan inte de unga ha sin skönhet ensam? Vi vuxna har allt annat.

Annons