Claes Eriksson Galenskaparna
Det här minns vi från 80-talet
1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Slå på ljud

Galenskaparna bildades i slutet av 70-talet av bröderna Claes och Anders Eriksson samt Kerstin Granlund. I början av 80-talet slogs humorgruppen ihop med barbershopgruppen After Shave – med medlemmarna Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar – och resten är historia.

Genom tv-program som Macken och En himla många program samt en mängd scenshower har Galenskaperna och After Shave blivit en av Sveriges största humorgrupper någonsin.

Claes och Anders Eriksson i En himla många program.

Jens Assur / TT /

I princip allt material har skrivits av Claes Eriksson.

– Jag har alltid varit intresserad av att göra ”urkomik”. Humor som inte är beroende av sin samtid, utan som är allmänmänsklig. En annan sak är att man måste tycka att det är roligt själv. Jag gör inte detta av av några cyniska skäl, utan bara för att det är roligt. Det smittar alltid av sig om det är äkta. Men det är klart att det kommer att dö ut till slut, men just nu är jag bara förvånad och tacksam över att folk fortfarande gillar det, har han berättat för Dagens Nyheter.

Claes Eriksson är också den rikaste medlemmen i humorgruppen. När Expressen nyligen granskade medlemmarnas ekonomi stack han ut rejält.

Medan övriga medlemmar hade tillgångar på upp till ett par miljoner i sina privata bolag hade Claes Erikssons firma Claes Eriksson Produktion Aktiebolag ett eget kapital på drygt 28 miljoner kronor.

Gunilla Röörs stora livsändring vid 60: ”Klart jag känner mig modig”

Claes Eriksson om att åldras

Men han har inte bara gjort goda affärer – efter en tvist med TV4, då han vände sig mot reklampauser i filmer, blev hans långfilm Den enskilde medborgaren från 2006 en förlustaffär. Expressen skriver att filmen inte kunde visas i kommersiella kanaler på grund av Claes Erikssons motstånd mot reklampauser – något som ledde till att en finansiär drog sig ur.

– Den filmen har jag jättemycket pengar i själv. Det hade jag inte tänkt. Den gick inget vidare heller, så det var en liten förlustaffär, säger han till tidningen.

Galenskaparna och After Shave i början av 2000-talet.

Tobias Röstlund

I sommar fyller Claes Eriksson 72 år. Inför sin 70-årsdag 2020 berättade han i en intervju med TT om hur det är att åldras och hur inspirationen börjat tryta.

– Förr bubblade det upp idéer, jag hade alltid något i skallen när jag skulle somna. Numera är det längre mellan de inspirerade ögonblicken. Det är väl åldern, sa han till nyhetsbyrån.

– Det senaste året har jag blivit gammal. Sätter jag mig i en stol blir jag kvar där.

Så lever Claes Eriksson i dag

Claes Eriksson bor i en lägenhet i centrala Göteborg. Under många år har han varit i en relation med Anne Otto som har producerat många av Galenskaparnas verk. Han har vuxna döttrarna Karin och Stina från ett tidigare äktenskap och flera barnbarn.

I år är det 40 år sedan Galenskaparna och After Shave slogs ihop. Planen var länge att fira det med en storslagen jubileumsföreställning.

Claes Eriksson fyller 72 år i sommar.

Anders Wiklund/TT

Så ser det inte längre ut att bli – men förhoppningen är att det ska bli något slags firande.

Galenskaparna-stjärnan försvann från rampljuset – det gör hon nu

– Vi hade planer på att göra en liten smällkaramell, men det visade sig vara för motigt. Den ursprungliga tanken var att göra en ny produktion som sen skulle gå hela hösten, som när vi firade 30 år. Men så blir det inte nu. Någonting kommer det att bli, men vi vet inte riktigt hur det kommer se ut, sa Claes Eriksson till Expressen i maj i år.

Mest läst