Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Helena Bergströms sorgliga ord om Tord Peterson efter hans död

11 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tord Peterson var en av teaterscenernas mest erfarna skådespelare, och många känner igen honom från filmer som Änglagård.
Men det stora erkännandes uteblev, och vännen Helena Bergströms ord efter Tords bortgång är förkrossande.
– Jag vet att han har gjort väldigt mycket för teatern och jobbat stenhårt, men fick tyvärr aldrig det där publika genomslaget, sa hon till DN.
Annons
Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022Brand logo
Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022

Skådespelaren Tord Peterson var en av Sveriges flitigast arbetande skådespelare – i över sex decennier gjorde han roller på alla de stora teatrarna, såväl som i tv och på film. Men trots det är han än i dag främst ihågkommen för sin roll i Änglagård.

I Colin Nutley-klassikern från 1992 vänder Helena Bergströms karaktär Fanny upp och ner på en sömnig by, tillsammans med vännen Zac, spelad av Rikard Wolff. Även om filmen kanske främst är förknippad med just Helena och Rikard så är det många andra skådespelare som också gör minnesvärda insatser, som Jakob Eklund, Reine Brynolfsson och inte minst just Tord Peterson. I filmen spelar han Ivar, bror till den Gottfrid som tror att han är Fannys pappa.

Annons

Helena Bergströms sorg över vännen

Trots sin roll i de tre Änglagård-filmerna och många andra film- och tv-roller så är det nog många som inte har särskilt bra koll på Tord Peterson. När han 2021 somnade in, 94 år gammal, var bristen på brett genomslag något som Helena Bergström sörjde. Vännen och kollegan, som i sin tur är en av landets mest folkkära skådespelare och regissörer, tyckte att Tord borde blivit kändare för sin stora talang.

– Som skådespelare är Tord en av våra allra största. Jag önskar bara att vi hade fått se honom i fler större roller. Han hade en sån enorm värme, integritet och yrkesskicklighet. Jag vet att han har gjort väldigt mycket för teatern och jobbat stenhårt, men fick tyvärr aldrig det där publika genomslaget eftersom han inte gjorde några stora huvudroller, sa Helena Bergström till DN efter Tords bortgång.

Tord hyllades också av Lena Endre, som han spelade mot i Skumtimmen.

– Jag kommer minnas hans vänlighet och hans sätt att vara kollega. Hans lågmälda humor, han var jättehärlig att spela med. Han var en fantastisk person, sa Lena Endre till Expressen.

Helena Bergström – 5 saker om du inte visste om skådespelarenBrand logo
Helena Bergström – 5 saker om du inte visste om skådespelaren
Annons