10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet
1:26

Efter reklamen: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

(1:26)

Slå på ljud

Ulf Dohlsten, som fyller 71 år i sommar, befinner sig i lägenheten i Antibes, mellan Nice och Cannes på Franska rivieran, med hustrun Kerstin, 68, när Femina når honom.

Familjen reste dit för första gången för över 15 år sedan och fastnade direkt för området. Ulf och Kerstin Dohlsten köpte först in sig i en andelslägenhet men har numera ett eget boende i Antibes.

– Det är strålande just nu. 27–28 grader, sol, sommar, härligt. Som det ska vara. Vi har varit här i många år och trivs väldigt bra, säger han.

Ulf Dohlsten som Lars-Erik i Hem till byn.

Kamerareportage/TT

Efter en lång karriär i framför allt teaterns tjänst är han numera ”i princip pensionerad”.

– Jag jobbar inte fast någonstans och försöker göra så lite som möjligt som frilansare. Jag får nypa mig i armen varje dag för det liv jag har levt och som jag lever, jag tycker att jag har det oförskämt bra, säger Ulf Dohlsten.

Han slog igenom stort som 20-åring i SVT:s klassiska serie Hem till byn i början av 1970-talet. Då hade Ulf Dohlsten bara spelat amatörteater och det var efter att ha gjort en minimal roll i en annan tv-produktion som han fick chansen att spela Lars-Erik Dahl.

– Regissören Jackie Söderman ringde hem till mamma och pappa och frågade om jag ville vara med i en tv-serie, dessutom i en av huvudrollerna. Det var ju inte så mycket att snacka om. Det var ju flax också, de hade aldrig sett mig agera, men jag tror ju att det hade att göra med att jag var ganska lik både Sture Ericson, som spelade min farfar, och Ulf Qvarsebo, som spelade min far.

Ulf Dohlsten har en lång karriär på teatern bakom sig.

ANDERSSON MAGNUS/Aftonbladet

Kvinnan svimmade när hon såg Ulf Dohlsten

När den första säsongen av Hem till byn sändes 1971 fanns det bara två kanaler och genomslaget blev enormt.

– Det var väldigt omtumlande, det gick nästan över en natt. Efter andra omgången gick ju jag på scenskolan och bodde i Stockholm och det var ett helsike att visa sig ute. Jag kunde inte gå på restaurang. Jag ska inte säga att det var jobbigt, det var roligt men också lite otäckt, säger Ulf Dohlsten.

– 1975 var jag ute och turnerade med Riksteatern, ett av mina första jobb efter scenskolan, och när vi var i Ludvika skulle jag gå in i en korvkiosk och köpa en korv med bröd. Det var dagen efter att ett avsnitt av Hem till byn hade sänts och när jag gick in korvkiosken svimmade hon som stod där. ”Det är Lars-Erik”, utbrast hon och trillade ihop. Så jag fick springa in där och ropa på hjälp.

Även om han främst är känd för rollerna i Hem till byn och Vita lögner är det på teaterscenen som Ulf Dohlsten jobbat i merparten av sin karriär.

Frida Winter/TT

Pandora fann kärleken i Finland – efter tuffa åren med svek och tvister

Spelade i 700 avsnitt av Vita lögner

Hem till byn sändes i totalt åtta säsonger under 35 år. Ulf Dohlsten medverkade i samtliga omgångar av serien som är Sveriges mest långlivade.

Men han har också gjort mycket annat – han var bland annat med och grundade det som i dag är Backa teater i Göteborg, han jobbade med Hagge Geigert på Lisebergsteatern och har gjort mängder av regijobb.

Sedan spelade han ju också Hasse Persson i TV3-såpan Vita lögner.

– Jag var med i 700 av 725 avsnitt! Det var en hysterisk tid men jättekul. Vi spelade in tio avsnitt i veckan. Det var en fabrik och det var kul och nyttigt men det var kanske inte så kul att vara gift med mig då, jag hade ju manus i hand dygnet runt, säger Ulf Dohlsten.

Ulf Dohlsten med sin fru Kerstin Dohlsten.

Tommy Holl/TT

Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dag

Så lever Ulf Dohlsten och familjen i dag

Men Ulf och Kerstin höll ihop – paret har hängt samman i över 50 år.

– Vi träffades 1971. Vi har fortfarande väldigt kul, jag hade turen att träffa rätt tjej redan då.

De har fyra vuxna barn – Sofia, Martin, Victor och John – och ett helt gäng barnbarn. Ett av få uppdrag som Ulf Dohlsten tar på sig numera är att regissera sönerna Johns och Victors föreställningar.

Nu senast var det föreställningen Lasse i gatan som turnerat under våren och som kommer att turnera även i höst.

– Mina pojkar tycker att det är kul att ha med mig som regissör. Det är ett fantastiskt sätt att få umgås med sina barn, de gör som jag säger, skrattar Ulf Dohlsten.

Mest läst