1:24

Efter reklamen: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet

(1:24)

Det är slutet av 00-talet, långt ute på den finländska landsbygden.

Några år tidigare hade hon åkt på stora turnéer i Europa, Asien, Australien och Latinamerika och uppträtt inför tiotusentals människor.

Nu befann sig Anneli ”Pandora” Magnusson på ett sunkigt hak med två tekniker som ”söp som svin”. Hon hörde dunsen när ljusteknikern föll baklänges – medan han sov ruset av sig fick ljudteknikern jobba dubbelt.

– Och där står jag på scenen och ska försöka ta tillbaka min karriär, berättar hon.

– Det luktar liksom gammal och bar och det var så fult där inne. Jag sa till mig själv: ”Anneli, hur hamnade du här? Du som nyss var i Mexiko med ett crew på 15 personer och uppträdde inför 60 000 samtidigt som du bara hämtade hem guld- och platinautmärkelser runt om i världen.” Jag tänkte att jag hade gjort en klassresa – nedåt.

Då visste hon inte att det skulle bli starten på något helt nytt.

Anneli ”Pandora” Magnusson nådde under 90-talet framgånger som få andra svenska artister har varit i närheten av.

ATTE KAJOVA

Anneli Magnusson föddes 1970 och växte upp i lilla Björkbacken i Sala kommun. Som barn ville hon spela gitarr och drömde om att bli singer-songwriter.

Hennes stränga pappa tyckte dock inte att hon skulle spela något instrument och tillät inte att hon lånade hans gitarr.

– Vad gör man då? Jo, då spelar man i smyg. Så jag tog gitarrlektioner i smyg, jag och mamma hade det som hemlighet. Sedan när jag skulle sluta nian avslöjades den här hemligheten för jag ville köpa en egen gitarr, berättar hon.

Pappan vägrade skjutsa henne till musikaffären i Sala och föreslog att hon skulle lifta de fem milen – vilket hon också gjorde. Så fick hon sin stålsträngade gitarr och i mitten av 80-talet började hon på musikgymnasiet i Västerås.

Där kom hon i kontakt med låtskrivarna och producenterna Peter Johansson och Henrik Andersson som sökte en demosångerska.

– De gjorde digital musik på dator, jag kom dit och sjöng och kände att det funkar väl som ett extraknäck, säger Anneli Magnusson.

– Men jag hade svårt att ta till mig den här technomusiken först. Jag pluggade till musiker, lyssnade på Bob Dylan och Bonnie Raitt och gillade gitarrister som Mark Knopfler och Eric Clapton.

Sanna Lundell: ”Man kan inte rädda andra innan man samlat kraft själv”

Pandoras osannolika genombrott

Men låtarna var bra och när försöket att hitta en fotomodell som kunde fronta projektet misslyckades fick till slut Anneli frågan om hon ville ha jobbet.

Det var då hon blev Pandora.

– Jag skålade med mig själv i Baileys och sa ”nu händer det, Anneli, nu ska du bli technosångerska”.

Hon hade dock inte någon aning om vad som väntade. Första singeln Trust me, som släpptes 1993, blev en enorm hit och gjorde Pandora till ett världsnamn.

Pandora var en av eurodiscons stora stjärnor på 90-talet.

Thomas Engström

Snart skrev Pandora ett guldkantat skivkontrakt i Tyskland. Hon gav ut två album om året, spelade in musikvideor i London och New York och turnerade över hela världen – bland annat i Japan, där hon blev skivbolagets bäst säljande utländska artist.

– Att de visste vem jag var och kunde mina låtar var det konstigaste. Hur kan de den här låten i Tokyo? Jag fick liksom inte ihop det där, den var precis släppt och jag var ju från Sverige, säger hon.

Under 1990-talet sålde hon flera miljoner skivor som Pandora.

Little Jinders livsförändring – fick barn och separerade

Dömdes för grovt skattebrott – långa kampen

Sedan kom kraschen och rättstvisterna. Anneli Magnusson har dels tvistat med sitt första skivbolag om uteblivna royalties – en kamp som tog åtta år och till slut gav henne rätt. Men då skivbolaget saknade pengar erbjöds hon masterrättigheterna till sina tre första album i stället för de tre miljoner kronor som hon hade innestående.

Värre var dock den omskrivna skattehärvan som pågick under 16 år.

– Man tänker att är det någon man kan lita på så måste det ju vara sin man. Men sedan visar det sig att det inte alls behöver vara så, det kan vara den största fienden du har. Så var det för mig och det blev ju väldigt besvärligt, säger hon.

Hennes tidigare man var också hennes manager och skötte affärerna. Det resulterade i att Skatteverket beslutade att ta ut skattetillägg av Anneli Magnusson efter att hon anklagades för att ha lämnat oriktiga uppgifter för taxeringsåret 2000.

Allt ledde till att hon 2009 dömdes för grovt skattebrott och hon fick senare utföra samhällstjänst.

Men efter en ny rättegång i Svea hovrätt friades hon 2016 från grovt skattebrott.

– Det tog 16 år, kan du fatta? Men skam den som ger sig. Jag har ett orubbligt hopp om att sanningen kommer fram. Men mycket av min tid har ju gått åt till att städa upp efter andra, människor som jag har litat på. Det har ju också gjort något med mig, jag blir aldrig densamma igen.

I samband med att skattehärvan uppdagades träffade hon en ny man och 2004 blev hon lycklig mamma till sonen Leon. Men relationen höll inte i slutändan.

– Jag har letat på fel ställen hela tiden och jag hade inte några bra manliga referenser, säger hon.

Anneli ”Pandora” Magnusson med sin stora kärlek Mikko Peltonen.

Hans Shimoda/TT

Pandora fann kärleken i Finland

Pandora skulle dock snart finna lyckan – i Finland.

Efter allt trubbel, när hon behövde få fart på sin ekonomi igen, kom ett erbjudande om en turné i vårt östra grannland. Det var under den som ljusteknikern däckade och Anneli Magnusson undrade hur hon egentligen hamnade där.

Men inför en av spelningarna på klubbturnén genom Finlands obygd knackade någon henne på axeln. Där stod en ung tjej som på bruten engelska utbrast ”det är du, det är verkligen du”.

– Hon sa att ingen mer än hon trodde på att jag skulle komma dit, inte ens de finska artisterna spelar på det där haket. Men hon sa att hon var säker på att jag skulle komma, för Pandora är en riktig superstar.

– De flesta skulle ju tänka att en superstar aldrig skulle sätta sin fot på det stället. Men för henne var en stjärna någon som inte gör skillnad på folk och folk eller bar och arena. Jag glömmer aldrig det, jag stod och skämdes för att jag tyckte att det inte var fint nog – men mitt jobb är ju att underhålla och sjunga mina sånger och människor har betalat för att uppleva mig. Jag lärde mig något nytt och fick en helt ny anledning till att fortsätta vara artist.

Pandora fortsatte att åka till Finland, det blev större och större och spelningar och längre och längre turnéer. I fjol kom hon tvåa i finländska Melodifestivalen och för två år sedan gick hon till semifinal i Masked Singer Finland.

I Finland träffade hon dessutom Mikko Peltonen, ett före detta hockeyproffs som nu arbetar som regionchef, som hon är förlovad med. De har varit ett par i nio år och lever som särbos på varsin sida Östersjön.

– Det är fantastiskt med särboliv, hemskt mycket längtan men hellre att vi längtar efter varandra än tvärtom. Jag åker till Finland i princip varje vecka eftersom jag har min verksamhet där, i vanliga fall ses vi nästan varje helg. Mikko har även en bakgrund som dj så vi gör de flesta gig tillsammans, det är så kul och vi får verkligen ut det bästa av varandra och livet, säger Anneli Magnusson.

– Så jag fick mig en finne till slut, han är världens finaste människa.

Pandora med kärleken Mikko och sonen Leon för ett par år sedan.

Julia Dansarie/EXP/TT

Huset började brinna – så lever Pandora i dag

Allt har dock inte varit frid och fröjd – 2017 brann herrgården i Kungsör som Anneli Magnusson hyrt i 20 år. Hon och sonen Leon var hemma men klarade sig utan skador även om det mentalt var tufft.

Det ledde till att hon köpte en egen, nybyggd villa vid Mälaren till sig och Leon.

– Jag tycker att jag är en lyckosam tjej. Jag har varit med om mycket och nästan strukit med lite då och då men jag har alltid klarat mig. Några har försökt krossa mig längs vägen men det har också varit otroligt härligt och framgångsrikt. Jag har mina 21 guld- och platinaskivor på väggen och min röst bär mig ännu, säger hon.

– Jag är på en lycklig plats, både som Anneli och som Pandora. Det kan inte bli så mycket bättre faktiskt.

Nästa år firar hon 30 år som artist.

– Då skulle jag vilja göra en slottsturné både i Sverige och Finland eftersom jag är ”eurodance queen”! Kronan har hamnat på sned ibland men jag har verkligen försökt vårda den titeln så gott jag har kunnat genom åren.