Vem är Melania Trump?
1:9

Efter reklamen: Vem är Melania Trump?

(1:9)

Slå på ljud

Ivana Trump föddes Ivana Zelníčková i nuvarande Tjeckien fyra år efter andra världskrigets slut, och växte upp som en lovande skidtalang i hemlandet. Efter att ha studerat på universitetet i Prag gifte hon sig med österrikiska vännen Alfred Winklmayr, något som gjorde att hon kunde fly undan det kommunistiska styret i Tjeckoslovakien, då hon fick österrikiskt medborgarskap.

Ivana använde sitt nya pass till att flytta från Europa till Nordamerika, där hon skilde sig från vännen och började jobba som skidinstruktör och modell. Det var genom modellyrket som Ivana också träffade mannen som hon skulle komma att förknippas med för resten av sitt liv – Donald Trump.

Paret träffades 1976 och gifte sig året därpå, och blev snabbt ett av de mest omtalade paren i New Yorks elit. Ivana fick tre barn tillsammans med Donald: Donald Junior 1977, Ivanka 1981 och Eric 1984.

Ivana och Donald Trump på 80-talet.

Foto: /Courtesy Everett Collection

Bråket med Donald Trump efter skilsmässan

I dokumentären Trump: An american dream beskrivs Ivana Trump som en arbetsnarkoman som var karriärist och så långt ifrån en troféfru man kan komma – hon hade ett finger med i spelet i allt Donald gjorde i affärsvärlden och hade framförallt ansvar för att utveckla makens fastigheter som Plaza hotel och Trump tower.

Äktenskapet med Donald Trump höll i 15 år innan det kraschade 1992, något som blev världsnyheter. Affärsmannen hade varit otrogen, något som uppdagades när älskarinnan Marla Maples sökte upp Ivana under en skidsemester i Aspen. Trots att det var Donald som varit otrogen var det också han som var hårdas i skilsmässoförhandlingarna.

Johnny Cash tragiska död efter hustruns bortgång

– Under skilsmässan var Donald brutal. Han tog det som en affärsuppgörelse. Och han kan inte förlora. Han måste vinna, sa Ivana Trump i en tv-intervju 2017 skriver DN.

Men Ivana stod på sig, och ville ha betalt. Hon myntade det ikoniska uttrycket ”Bli inte arg, ta allt”. Hon fick inte allt i skilsmässan, men likväl 14 miljoner dollar och en herrgård i Connecticut, och gick vidare med två andra äktenskap och skilsmässor under sitt liv.

Ivana Trump levde ett fortsatt glamouröst liv efter skilsmässorna.

Foto: Copyright Gregorio Binuya/Everett Collection / Everett Collection

Avled i tragisk olycka

Trots det hårda uppbrottet med bråk och otrohet förlikades hon med Donald, och de två blev vänner igen.

Den 14 juli 2022 avled Ivana Trump i sitt hem i New York city, 73 år gammal, efter att ha ramlat ner för trappan. Det var då Donald Trump som bekräftade hennes dödsfall på sociala medier-plattformen Truth social.

”Hon var en underbar, vacker och otrolig kvinna som levde ett inspirerande liv. Hennes livs stolthet och glädje var hennes tre barn: Donald Jr, Ivanka och Eric. Hon var så stolt över dem, och vi var alla så stolta över henne. Vila i frid Ivana”, skrev han i ett uttalande.

Hans Mosessons kroniska sjukdom – efter tiden som Ica-Stig

När det blev officiellt var Ivana skulle föras till sista vilan var det många som höjde på ögonbrynen – hon begravdes nämligen på exmakens golfbana i New Jersey. Att hon ligger begravd på golfbanan gör att Trump slipper skatta för marken, då det räknas som kyrkogård.

– Hon styrde oss med järnhand, men hon hade också ett hjärta av guld, sa sonen Eric på begravningen.

Ivana Trump 2021.

Foto: Gregory Pace/Shutterstock
Mest läst