Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ivana Trumps tragiska liv med Donald – begravd på golfbana

15 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ivana Trump var skidåkaren som gifte sig med affärsmannen Donald Trump och blev en del av den amerikanska eliten.
Men hennes liv i rikedom kantades av otrohet och skilsmässor – och slutade på exmakens golfbana.
– Hennes livs stolthet och glädje var hennes tre barn: Donald Jr, Ivanka och Eric. Hon var så stolt över dem, sa Donald Trump efter exfruns död.
Annons
Vem är Melania Trump?Brand logo
Vem är Melania Trump?

Ivana Trump föddes Ivana Zelníčková i nuvarande Tjeckien fyra år efter andra världskrigets slut, och växte upp som en lovande skidtalang i hemlandet. Efter att ha studerat på universitetet i Prag gifte hon sig med österrikiska vännen Alfred Winklmayr, något som gjorde att hon kunde fly undan det kommunistiska styret i Tjeckoslovakien, då hon fick österrikiskt medborgarskap.

Ivana använde sitt nya pass till att flytta från Europa till Nordamerika, där hon skilde sig från vännen och började jobba som skidinstruktör och modell. Det var genom modellyrket som Ivana också träffade mannen som hon skulle komma att förknippas med för resten av sitt liv – Donald Trump.

Paret träffades 1976 och gifte sig året därpå, och blev snabbt ett av de mest omtalade paren i New Yorks elit. Ivana fick tre barn tillsammans med Donald: Donald Junior 1977, Ivanka 1981 och Eric 1984.

Ivana och Donald Trump på 80-talet.

Bråket med Donald Trump efter skilsmässan

I dokumentären Trump: An american dream beskrivs Ivana Trump som en arbetsnarkoman som var karriärist och så långt ifrån en troféfru man kan komma – hon hade ett finger med i spelet i allt Donald gjorde i affärsvärlden och hade framförallt ansvar för att utveckla makens fastigheter som Plaza hotel och Trump tower.

Annons

Äktenskapet med Donald Trump höll i 15 år innan det kraschade 1992, något som blev världsnyheter. Affärsmannen hade varit otrogen, något som uppdagades när älskarinnan Marla Maples sökte upp Ivana under en skidsemester i Aspen. Trots att det var Donald som varit otrogen var det också han som var hårdas i skilsmässoförhandlingarna.

– Under skilsmässan var Donald brutal. Han tog det som en affärsuppgörelse. Och han kan inte förlora. Han måste vinna, sa Ivana Trump i en tv-intervju 2017 skriver DN.

Men Ivana stod på sig, och ville ha betalt. Hon myntade det ikoniska uttrycket ”Bli inte arg, ta allt”. Hon fick inte allt i skilsmässan, men likväl 14 miljoner dollar och en herrgård i Connecticut, och gick vidare med två andra äktenskap och skilsmässor under sitt liv.

Ivana Trump levde ett fortsatt glamouröst liv efter skilsmässorna.

Avled i tragisk olycka

Trots det hårda uppbrottet med bråk och otrohet förlikades hon med Donald, och de två blev vänner igen.

Annons

Den 14 juli 2022 avled Ivana Trump i sitt hem i New York city, 73 år gammal, efter att ha ramlat ner för trappan. Det var då Donald Trump som bekräftade hennes dödsfall på sociala medier-plattformen Truth social.

”Hon var en underbar, vacker och otrolig kvinna som levde ett inspirerande liv. Hennes livs stolthet och glädje var hennes tre barn: Donald Jr, Ivanka och Eric. Hon var så stolt över dem, och vi var alla så stolta över henne. Vila i frid Ivana”, skrev han i ett uttalande.

När det blev officiellt var Ivana skulle föras till sista vilan var det många som höjde på ögonbrynen – hon begravdes nämligen på exmakens golfbana i New Jersey. Att hon ligger begravd på golfbanan gör att Trump slipper skatta för marken, då det räknas som kyrkogård.

– Hon styrde oss med järnhand, men hon hade också ett hjärta av guld, sa sonen Eric på begravningen.

Ivana Trump 2021.
Annons