Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jenny Silver bytte bana – blev lokförare

20 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon har frontat dansband, tävlat i Melodifestivalen och spelat i musikaler.
Men när Jenny Silver, tidigare Öhlund, tröttnade på musikbranschen valde hon att slå in på en helt annan bana – och blev lokförare.
– Jag blev väldigt trött på det. Och så var jag borta från barnen för mycket. Det var inte kul längre, har Jenny Silver sagt till Allas.
Annons
Fyra svenska kändisar som bytt karriärBrand logo
Fyra svenska kändisar som bytt karriär

Det var i början av 90-talet som Jenny Silver, som då hette Öhlund, slog igenom som sångare i dansbandet Candela. När hon hade lämnat bandet 1996 följde år av solokarriär, sångare i rockbandet Holden och en karriär som musikalartist. Hon har också tävlat i Melodifestivalen flera gånger.

Men de senaste åren har Jenny Silver försvunnit från rampljuset, och det har varit ett medvetet beslut från hennes sida. Efter över 20 år i underhållningsbranschen ville hon göra något annat.

Annons
Jenny Öhlund sjöng i Candela.
Jenny Öhlund slog igenom i dandbandet Candela.

– Jag ville prova på något annat. Det är mycket snack i musikbranschen och mycket som man inte själv kan styra över. Man ska försöka hålla sig vän med alla och uppfinna sig själv på nytt. Jag blev väldigt trött på det. Och så var jag borta från barnen för mycket. Det var inte kul längre, berättade Jenny Silver i en stor intervju med Allas 2019.

Det är barnen Marloe och Sonia, som hon har med maken Boris Glibusic, som Jenny Silver vill hinna umgås med. Familjen har flyttat från Göteborg till ett hus i hennes hemstad Ängelholm, och det är i Skånetrafiken Jenny nu kör tåg.

Annons

Jenny Silver bytte jobb: ”Gillar inte att stå på scen”

Att byta bana och skaffa ett helt annat jobb har gjort att Jenny har hittat tillbaka till musiken, och numera kan hon komponera låtar medan hon kör Pågatågen.

– När jag började köra tåg kände jag att musiken i mig vaknade till liv igen på ett sätt som jag inte känt på länge. Ofta kommer jag på textrader och melodislingor när jag kör. När tåget står still sjunger jag in dem på min telefon, berättade hon i intervjun.

Under många år har hon jobbat med musikbranschprofilen Bert Karlsson, som har uttryckt förvåning över att Jenny inte blivit mer känd som artist än hon blivit. Hon själv har inte haft något behov av att bli nästa stora stjärna, utan trivs med att jobba som artist på sommaren och sedan ha sitt vardagsjobb som lokförare resten av året.

Jenny Silver Melodifestivalen 2011.
Jenny Silver tävlade i Melodifestivalen flera år.

– Jag är absolut inte någon stjärna som vill stå längst fram. Jag gillar inte ens att stå på scen. Det är inte det roliga. Jag är en lagspelare, tycker om att sjunga och musicera tillsammans med andra, och bjuda publiken på bra underhållning. Just nu tycker jag det är jättebra att göra en turné på sommaren, en kring jul och däremellan enstaka artistjobb.

Jenny Silver med maken Boris Glibusic.
Jenny Silver med maken Boris Glibusic på premiär 2019.
Annons