Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

15 bilder från Birgitta Anderssons 70 år i rampljuset

19 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografPer Arvidsson/TT, KENNETH THORÉN
Birgitta Andersson har spelat otaliga älskade karaktärer under hennes långa karriär som skådespelare.
Här har vi samlat 15 underbart härliga bilder från stjärnans 70 år i rampljuset!
Annons
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassikerBrand logo
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker

Den folkkära skådespelaren Birgitta Andersson föddes år 1933 i den västgötska staden Mariestad.

I en intervju med tidningen Lagunen år 2021 berättade hon hur hon fick dölja sitt teaterintresse för föräldrarna, eftersom det inte ansågs vara ett accepterat yrkesval att satsa på.

– På den tiden, på 30-40-talet i en liten ort i Västergötland var det inte ”fint” att vara skådespelerska eller skådespelare. Det var inte ett ordentligt arbete. En skådespelerska var rättfärdiga och lösaktiga och kunde förföra kunder. Pappa hade en lanthandel, det gjorde det hela mer problematiskt med tanke på kunderna i butiken.

Annons

Men som skådespelare slog hon igenom trots allt och genom hantverket har hon levererat underhållning och glädje till många svenskar över generationsgränser.

Här har vi samlat 15 underbart härliga bilder från hennes 70 år i rampljuset.

1. Genombrottet som ”Teskedsgumman”

Rollen som ”Teskedsgumman” 1967 blev hennes stora genombrott som skådespelare, efter att julkalendern Gumman som blev liten som en tesked gjorde succé. Det är omöjligt att sammanfatta hennes karriär utan att nämna den!

Annons

På det privata planet var seriens popularitet inte riktigt så uppskattad som man kanske kunde tro. Vid tidpunkten var Birgitta gift med den norske dramatikern Anders Bye, som hon fick sonen Matti med.

– Det var jobbigt för min son när han växte upp, berättade hon i fjol för Expressen när hon fick frågan om känslorna för rollen.

2. Hakade på 60-talsmodet

Arkivbild på skådespelarkollegorna Birgitta Andersson och Gösta Ekman från 60-talet, i början av deras respektive karriärer.

Annons

3. Partaj!

År 1969 intog humorprogrammet Partaj tv-tablån. Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt stod för programledarinsatsen.

4. Relationen med Carl Zetterström

I slutet på 60-talet blev Birgitta mamma för första gången till sonen Matti. Efter uppbrottet från sonens pappa 1973 levde hon några år som ensamstående innan hon träffade kärleken på nytt i den 17 år äldre författaren och kändissonen Carl Zetterström. Tillsammans fick de dottern Hanna Zetterström.

Annons

År 2005 avled Carl efter en längre tids sjukdom, endast 51 år gammal. I en intervju med tidningen Hemtrevligt från 2007 berättade Birgitta om sorgen efter exet:

– Carl var sjuk ganska länge och så ung… Det var förskräckligt, särskilt för Hanna. Hon och hennes pappa var oerhört sammanflätade. När vi separerade flyttade Hanna, som då var 13 år, med sin pappa eftersom jag jobbade så mycket. Så här i efterhand kan jag se att det var bra att hon fick så mycket tid med sin pappa.

5. The Birgitta Andersson Show

Backstage får skådespelaren håret fixat på inspelningen av The Birgitta Andersson Show som hade premiär år 1971.

Annons

6. Roligaste rollen: Hedvig Hök

Under hennes aktiva år (1951-2010) har Birgitta levererat många otroliga och minnesvärda skådespelarinsatser. När hon 2018 fick frågan av Aftonbladet om vilken roll hon tyckt varit roligast att porträttera, svarade hon:

– Det kan jag inte säga. När jag jobbade brukade jag alltid säga att det är den roll jag håller på med för tillfället. Det var mycket som var kul och bra. Men Från A till Ö med Bert-Åke som var ugglan och jag som Hedvig sätter jag nog som nummer ett.

Annons

7. Spelade mot Björn Skifs

År 1978 var Birgitta Andersson återigen aktuell i julkalendersammanhang. Här tillsammans med Björn Skifs och Ann-Kristin Nilsson vid inspelningen Julius Julskötare.

8. Trolltider

Rollen i julkalendern Trolltider 1979 har även den räknats in bland stjärnans mest minnesvärda insatser, eftersom serien blev så enormt populär.

Annons

– Mitt äldsta barnbarn Nino sex år älskar Trolltider! Han är så stolt över att jag varit med i TV, skrattar Birgitta. Själv är han väldigt musikalisk, fast jag tror att han blir regissör en dag. När vi leker har han alltid gjort upp repliker i förväg. Och när jag inte säger rätt replik, vänder han sig om och suckar: ”Det blir bara fel och fel och fel…”, berättade hon för Hemtrevligt år 2007.

9. Festligheter

Birgitta Andersson och exsambon Carl Zetterström fotas tillsammans när de ”skålar” med skaldjur vid en kräftskiva år 1989. Paret var tillsammans i 13 år innan deras relation övergick i en mycket god vänskap.

Annons

10. Monica Zetterlund

Arkivbild på Birgitta Andersson och jazzsångaren Monica Zetterlund.

Annons

11. Doris i Jönssonligan

I en intervju med tidningen Lagunen år 2021 fick Birgitta frågan: Vilken roll blir du mest förknippad med? Hon svarade då:

– Om tillexempel Jönssonligan visas på tv blir jag mest förknippad med Doris som jag spelar i den. Jag brukar oftast bli förknippad med den roll jag hade som visades senast på tv.

På bilden från 1990 syns hon med originalcasten Björn Gustafson (Dynamit-Harry), Ulf Brunnberg (Ragnar Vanheden) och Gösta Ekman (Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson).

Annons

12. Sonen Matti Bye

Vimmelbild på Birgitta Andersson tillsammans med sonen Matti från år 2005.

13. Älskar att leka med barnbarnen

Hemma hos-reportage från 2007 där Birgitta Andersson fick sällskap av två barnbarn. I en intervju med Hemtrevligt från samma år säger hon att hon älskar att leka med barnbarnen och att hon, som mormor, har privilegiet att vara ”hur larvig som helst.”

Annons

14. Fick hederspris på Guldbaggegalan 2016

År 2016 tilldelades Birgitta hederspris vid den prestigefulla Guldbaggegalan. Vännen och skådespelarkollegan Gösta Ekman höll ett uppmärksammat tal vid prisutdelningen, som han senare kritiserades för av en krönikör på Expressen, som menade på att han stal rampljuset från pristagaren.

15. Så firar hon 90-årsdagen – HURRA!

I en intervju med tidningen Lagunen år 2021 fick Birgitta frågan: Du närmar dig 90 år, hur planerar du att fira det?

– Jag ska sitta ute i det gröna med familjen och mina vänner. Vi ska äta en smarrig tårta och bara ha det bra, svarade hon då.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons