Jesper Salén i Kådisbellan.
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn
0:49

Efter reklamen: Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn

(0:49)

Slå på ljud

Det var sommaren 1992 som Jesper Salén, då 13 år gammal, hängde på stan med sina vänner och från ingenstans får förslaget om att provspela i filmen Kådisbellan, av en person som jobbar i produktionen. Jesper, som hade haft skådespelarambitioner sedan han var liten men aldrig lyckats med en audition, får hör att hans utseende skulle passa den pojke som ska utgöra huvudrollen – och resten är historia.

Kådisbellan, med Stellan Skarsgård och Ernst-Hugo Järegård i några av de andra stora rollerna, blev en stor succé och för Jesper, som inte hunnit fylla 15 år när filmen kom ut, var genomslaget enormt. Men att plötsligt bli igenkänd av hela svenska folket var inte odelat positivt.

Liza Marklund lämnade rampljuset efter tragedin

– Det var rätt jobbigt att komma tillbaka till skolan. Jag var inte någon jättepoppis kille men plötsligt visste folk vem jag var, de kom fram eller viskade. Det var en jobbig känsla som jag inte var förberedd på. Hänger folk med mig för att de vill eller för att jag är med i Kådisbellan? Jag tyckte det var svårt att veta mitt eget värde som bara Jesper, säger han i en intervju med Expressen.

Åren som följde syntes Jesper Salén i filmer och serier som Vita lögner och Ondskan, och var också programledare på ungdomskanalen ZTV. Men efter att ha slagit igenom så stort med en huvudroll kändes de andra rollerna små i jämförelse, och Jesper hade svårt att känna sig nöjd med karriären.

Jesper Salén bytte yrke helt

Till slut bestämde sig Jesper Salén för att göra en riktig helvändning i livet, och släppa skådespeleriet på professionell nivå – för att bli läkare. Han kom in på läkarprogrammet och var färdigutbildad 2014.

– Det var en blixt från klar himmel och det var framför allt för att jag ville ha kontroll över mitt liv och min lycka. Känslomässigt tror jag inte att skådespeleriet var något för mig. Jag upplevde att mitt öde låg i andras händer, säger han i Expressen.

Janne ”Loffe” Carlsson höll sjukdomen hemlig – lämnade landet

Jesper Salén jobbar i dag på vårdcentral, och är snart färdig allmänspecialist. Trots att det gått en del år sedan han syntes på vita duken blir han regelbundet igenkänd av patienterna.

– Det var många år då jag inte tyckte att det var så roligt, då man bara ville vara den man är. Men nu har det gått så lång tid och jag är stolt över allt jag gjort.

Jesper Salén med dotter.

Jesper Salen med dotter på galapremiär av Snövit 2019.

Foto: Karin Törnblom/TT

Jesper Salén har podcasten Är jag sjuk? tillsammans med komikern Nisse Hallberg och Magnus Ugglas dotter Emelie Uggla. Jesper är också pappa till en dotter.

Mest läst