Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johan Becker försvann från rampljuset – gör succé utomlands

27 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Johan Becker slog igenom i Fame factory, och bildade The Wallstones tillsammans med programvännen Karl Martindahl.
De senare åren har han försvunnit från det svenska rampljuset – men gör succé utomlands som sångare i 80-talsbandet Secret service.
– Det har varit lätt att komma in i ett band som har så många hitlåtar, säger han till finska HBL.
Annons
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingarBrand logo
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

Finlandssvenska Johan Becker blev ett bekant ansikte för hela svenska folket när han medverkade i Bert Karlssons succéprogram Fame Factory. Han var redan en etablerad låtskrivare som hade skrivit åt artister och band som A-Teens och Peter Jöback när han gick med i TV3-programmet 2004, och vann till slut hela säsongen.

Han slog sig sedan ihop med tvåan i programmet, Karl Martindahl, och de två bildade bandet The Wallstones. Deras låt Invisible people blev en radiohit – precis som Sandra Dahlbergs Melodifestivallåt Här stannar jag kvar året innan, som Johan Becker också hade skrivit.

Johan Becker vann Fame Factory 2004.

Efter några år med framgångar började artisten försvinna från rampljuset i Sverige, men utomlands tog det i stället ny fart. 2009 hamnade han med sitt nya band Star Pilots på den brittiska singellistan, och åren som följde gjorde han succé som låtskrivare i Japan. Han har också prisats för att han spelat in så mycket royalties i Japan.

Annons

Hittade kärleken i tv

Johan Becker gick inte bara och vann hela Fame Factory, och hittade en bandkamrat i Karl Martindahl – det var också i det programmet han träffade sitt livs kärlek. I samma säsong tävlade nämligen Carola Szücs, som till slut kom på en femte plats. Paret började dejta, och har faktiskt hållit ihop ända sedan dess. I år har de varit tillsammans i 18 år.

Johan och Carola gifte sig och har barn tillsammans. I dag bor familjen tillsammans i centrala Stockholm.

Carola och Johan blev ett par efter Fame Factory.

Oväntade jobbet – gör succé utomlands

2018 tog Johan Beckers karriär en ny vändning, när han blev sångare i det gamla 80-talsbandet Secret Service, som skivbolagsjätten Ola Håkansson brukade sjunga i fram till 1987.

– Jag fick ett samtal av Anders Hansson som är medlem i Secret Service och som jag känner sedan en längre tid. Han frågade om jag skulle ha lust att bli bandets nya sångare i stället för Mikael Erlandsson som valde att sluta. Det var inte svårt att tacka ja, säger Johan Becker i en intervju med finska tidningen HBL.

Annons

Becker hade lyssnat på Secret Service redan som 10-åring, och plötsligt fann han sig på scen inför 14 000 personer i Litauen, sjungandes deras låtar.

Johan Becker med frun Carola 2014. Paret har hållit ihop sedan Fame Factory-dagarna.

– Det har varit lätt att komma in i ett band som har så många hitlåtar. Det första uppträdandet i Kaunas var en nervös upplevelse i början. Jag hade inte stått inför en så stor publik på en lång tid. Men nervositeten försvann snabbt. Det gick ändå bra, trots att det inte blev så mycket tid att öva inför.

Många i Sverige vet nog knappt att Secret Service finns som band fortfarande, men i Östeuropa har man inte glömt bort bandets hitmusik. Innan Ryssland inledde kriget mot Ukraina var bandet inbokade på många spelningar i gamla Sovjetländer, som de nu har tvingats ställa in.

– Kriget är en katastrof. Vi skulle ha uppträtt med Alphaville i Kiev i mars och den spelningen blev det inget av. Det är hemskt. Vi har träffat många trevliga människor både i Ryssland och Ukraina. Det har varit oerhört fint att spela konserter i teatrar i gamla sovjetiska byggnader. Vi hoppas på ett snabbt slut i kriget och vi står på Ukrainas sida, säger Johan Becker i intervjun från augusti.

Johan och Carola Becker 2019.
Annons