Johan Gry som Kommissarie Winter.
5 stjärnor som var heta på 90-talet
1:18

Efter reklamen: 5 stjärnor som var heta på 90-talet

(1:18)

Slå på ljud

Att Johan Gry skulle bli skådespelare var något han bestämde sig för ganska tidigt. Hans pappa Alf Nilsson är skådespelare, och redan som barn satte han upp sin pappas pjäser hemma i Rävlanda utanför Göteborg. Efter att ha utbildat sig inom militären kom han in på Scenskolan i Göteborg, där han tog examen 1987, och sedan började livet på teaterscenerna på allvar.

Det var dock under 90-talet som skådespelaren började få roller i tv-serier och film, och blev mer välkänd för allmänheten. Han syntes i serier som Rena rama Rolf, Hammarkullen och Vita lögner, men det de allra flesta förknippar honom med är Kommissarie Winter. I två säsonger mellan 2001 och 2004 spelade han polisen Erik Winter i dramatiseringen av Åke Edwardsons böcker.

Folk trodde 2-åringen var en docka – så ser hon ut 12 år senare

Men efter Kommissarie Winter har Johan Gry synts allt mindre i tv, och mer fokuserat på teatern. Sedan slutet av 90-talet är han fast anställd på Göteborgs stadsteater, där han både skådespelar och regisserar.

Johan Gry och Rolf Lassgård 2001.

Johan Gry och Rolf Lassgård 2001.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Så lever John Gry i dag

Att ha spelat i populära tv-serier påverkar dock inte lönen, konstaterade han i P4 Extra 2015.

– Det påverkar inte lönen om du jobbar på en teater. Det är en missuppfattning. Man tjänar ganska bra när man filmar eller gör tv, men inte på en teater. Är man Persbrandt eller Lassgård, eller i den dimensionen, så tjänar du lite bättre, men inte så jävla mycket.

7 svenska kändisar som blev folkliga senare i livet – så såg de ut som unga

Johan Gry är också lärare på Högskolan för scen och musik. Sedan många år tillbaka är han gift med frun Annika, som han har barn med.

Johan Gry med Regina Lund.

Johan Gry med kollegan Regina Lund 2015.

Foto: Patrik Österberg/TT

– Jag umgås gärna med min fru, mina närmaste vänner och mina barn, säger han om sin fritid i P4 Extra.

Mest läst