Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Dotterns ord efter John Forsythes död

30 maj, 2024 
AvAino Oxblod
Fotograftt.
John Forsythe i Dynastin
På 80-talet samlades tittare världen över för att följa ex-paret Carrington i spännande såpan Dynastin, där John Forsythe var en av de stora stjärnorna.
Mot slutet av sitt liv drabbades skådespelaren av en obotlig sjukdom – och dotterns avskedsord berörde alla.
”Tack och lov dog han som han levde sitt liv, med värdighet och grace”, skrev dottern efter sin fars bortgång.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

På 80-talet var det några få serier som samlade miljonpublik över hela världen – Dallas, Falcon Crest och det tredje mer skandalösa alternativet: Dynastin. Serien där vi fick följa två ex-makar med varsitt oljeföretag blev en enorm succé, och stjärnor som Joan Collins, Linda Evans och Heather Locklear blev seriens kvinnliga ikoner.

Av de manliga skådespelarna har ingen gjort så stort avtryck som John Forsythe, som spelade oljemagnaten Blake Carrington. Med en lång karriär i Hollywood i ryggen, där rösten som Charlie i Charlies änglar sticker ut, var det ändå Dynastin-rollen som han skulle bli ihågkommen för.

Annons

Att i 60-årsåldern få en helt ny publik, som dessutom uppskattade honom väldigt mycket, var något John Forsythe uppskattade.

– Det är ganska roligt att bli en sexsymbol i min höga ålder, sa han i en intervju med The Associated Press.

Men världsstjärnan var också känd för sin ödmjukhet, och tyckte inte om att framhäva sig själv.

John Forsythe i Dynastin
Christopher Cazenove, Joan Collins och John Forsythe i Dynastin.Foto: CAPITAL PICTURES / TT

– Jag har ingen otrolig talang. Jag är en kapabel skådespelare, men ingenstans i närheten av Brando eller Scott. Den sortens personer har berörts av Guds hand, sa han till People 1979.

Annons

Insjuknade i cancer

Under sitt långa liv var John gift tre gånger, längst med sin andra fru Julie Warren. De träffades 1943 och höll ihop fram till hennes bortgång 1994, efter över 50 år tillsammans. De fick också två barn ihop, döttrarna Page och Brooke. Efter att ha blivit änkling dröjde det åtta år innan John gifte om sig på nytt, men 2002 sa han ja till sin tredje fru Nicole Carter, en amerikansk affärskvinna.

2006 upptäckte läkarna att John Forsythe hade drabbats av tjocktarmscancer, men trots att han redan då var 88 år gammal höll han sig på benen i flera år till. Först 2010, vid 92 års ålder, somnade John Forsythe in för gott. I ett pressmeddelande från dottern Brooke, som skrevs å familjens vägnar, hyllade hon sin ödmjuka far.

John Forsythe
John Forsythe 2000.Foto: Rights Managed

”John Forsythes familj kan med stor sorg meddela att han somnade in den 1 april 2010. Han var 92 år gammal, och tack och lov dog han som han levde sitt liv, med värdighet och grace, efter en årslång kamp mot cancer”.

Svenska kändisar när de var yngreBrand logo
Svenska kändisar när de var yngre
Annons