Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för stjärnorna i Dynastin

15 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Dynastin.
Dynastin var en av 80-talets stora såpor, och de dramatiska säsongerna följdes av miljontals tittare världen över.
Så här gick det för de kända skådespelarna efter Dynastin.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Amerikanska tv-serien Dynastin sändes i nio säsonger mellan 1981 och 1989, och avslutades med två långfilmsavsnitt 1991. Såpoperan kretsar kring två rivaliserande oljebolag, och familjerna som driver företagen. Så här har det gått för de kändaste skådespelarna i den klassiska serien!

Joan Collins – Alexis Colby

Joan Collins Dynastin.
Joan Collins som Alexis Colby i Dynastin.

Joan Collins är kanske den skådespelare som blivit mest känd efter medverkan i Dynastin. Hon har nominerats till en Golden globe sex gånger, och lyckades vinna den 1983 – samma år som hon också nominerades för en Emmy.

Annons

Joan Collins har varit gift fem gånger, och adlades 2015 till Dame Joan Collins. I dag uppges den 90-åriga skådespelaren vara god för 20 miljoner pund.

Joan Collins 2017.
Joan Collins 2017.

John Forsythe – Blake Carrington

John Forsythe i Dynastin.
John Forsythe spelade Blake Carrington.

Skådespelaren John Forsythe höll först på att inte få rollen som Blake Carrington. Breakfast at Tiffany's-skådespelaren George Peppard hade först tackat ja till rollen, men valde att lämna programmet då han tyckte att rollen var för lik JR Ewing i konkurrerande serien Dallas. Även John Forsythe lyckades vinna en Golden globe för sin Dynastin-roll.

Annons

Efter att 1943 ha skilt sig från sin första fru, Parker McCormick, gifte han samma år om sig med Julie Warren. Men efter 50 år tillsammans blev Julie sjuk och hamnade i koma – och det var John som var tvungen att ta det tunga beslutet att stänga av respiratorn. Hustrun var då 74 år gammal.

Det dröjde flera år innan John hittade kärleken på nytt i Nicole Carter, som han var gift med fram till sin död 2010. När John somnat in, 92 år gammal, dröjde de bara fem veckor innan hans fru Nicole också gick bort.

John Forsythe.
John Forsythe gick bort 2010.

Linda Evans – Krystle Carrington

Linda Evans i Dynastin.
Linda Evans som Krystle Carrington i Dynastin.

Linda Evans gjorde sin debut i tv redan som 15-åring, men det är rollen i Dynastin hon är ihågkommen för. Eftersom serien sågs av över 200 miljoner människor i sammanlagt 60 länder blev Linda Evans, tillsammans med de andra skådespelarna, några av 80-talets största ikoner.

Annons

Efter serier valde Linda Evans att lämna Hollywood. Hon kände sig tom som en del av kändisvärlden, och anslöt sig i stället till sekten kring gurun JZ Knight. Linda Evans flyttade ut på landet i delstaten Washington för att engagera sig i rörelsen, där Knight påstod sig ha kontakt med den religiösa ledaren Ramtha, som levde för 35 000 år sedan.

Hur Linda Evans lever i dag är oklart, men hon bor kvar på sin gård i Washington.

Linda Evans.
Linda Evans i Tyskland 2019.

Pamela Sue Martin – Fallon Carrington

Pamela Sue Martin som Fallon Carrington.
Pamela Sue Martin gillade inte rollen som Fallon Carrington.

Pamela Sue Martin spelade rollen som Blake Carringtons dotter Fallon Carrington, men tyckte aldrig om sin rollfigur. Det ledde till att hon till slut lämnade serien 1984. För Pamela blev det dock inte slutet på karriären – hon gick vidare till roller i General hospital och Nancy Drew.

Annons

Pamela Sue Martin har varit gift tre gånger, och är engagerad i miljörättsfrågor.

Pamela Sue Martin.
Pamela Sue Martin försvann från rampljuset.

Heather Locklear – Sammy Jo Carrington

Heather Locklear i Dynastin.
Heather Locklear slog igenom i Dynastin.

Heather Locklear var bara 20 år gammal när hon fick sitt stora genombrott i Dynastin, och hon fortsatte spela i serien under åtta års tid. När serien lades ner fick hon huvudrollen i skaparen Aaron Spellings nästa satsning Melrose place, och Heather Locklear blev en av de mest eftertraktade skådespelarna på både 80- och 90-talet.

Annons

Stjärnans privatliv har dock varit desto mer skandalomsusat. Hon har varit gift både med Mötley Crue-trummisen Tommy Lee och Bon Jovi-gitarristen Richie Sambora, och dejtat tv-profiler som David Spade och Mark Harmon. Hon har flera gånger hamnat på rehab, vårdats för psykisk ohälsa och kämpat med missbruksproblem.

2018 hamnade hon på radarn igen när polis kallades till hennes hem efter att hon slagit sin pojkvän. För att slippa häktas valde Heather då att återigen läggas in på rehab.

Heather Locklear 2021.
Heather Locklear har haft problem med missbruk.

Michael Nader – Dex Dexter

Michael Nader som Dex Dexter i Dynastin.
Michael Nader som Dex Dexter.

Michael Nader är helt klart mest förknippad med sin roll som Dex Dexter i Dynastin, även om han bland annat också spelat i klassiska serien All my children.

Annons

Skådespelaren hamnade dock i trubbel genom åren. 1997 åkte han fast för rattfylla, och 2001 dömdes han för att försöka sälja narkotika till en civilklädd polis.

Efter det vände Nader sitt liv, och arbetade med att hjälpa andra missbrukare. 2021 gick han bort i cancer, 76 år gammal.

Michael Nader.
Michael Nader kämpade med missbruk – men vände sitt liv.

Rock Hudson – Daniel Reece

Rock Hudson var känd som skådespelare långt innan sin medverkan i Dynastin redan på 50-talet hade han roller på vita duken.

Men även om Rock Hudson förknippas med rollen som Daniel Reece i såpoperan, så har hans privatliv överglänst hans karriär. Rock Hudson var homosexuell, men höll det hemligt för allmänheten, och var den första kändisen som berättade att han hade drabbats av aids på 80-talet. 1985 gick han bort i sjukdomen, bara 59 år gammal.

Rock Hudson som Daniel Reece.
Rock Hudson spelade i Dynastin fram till sin död.
Annons