Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändisarna som bytt karriär helt

31 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Cia Berg och Linda Nyberg.
Vi förknippar dem med jobb i tv, radio eller på vita duken – men plötsligt gjorde de här stjärnorna en helvändning.
Här är de svenska kändisarna som valt att byta karriär, och satsa på något helt annat än det de blev kända för.
Annons
Fyra svenska kändisar som bytt karriärBrand logo
Fyra svenska kändisar som bytt karriär

Jenny Silver

Jenny Silver.
Jenny Silver på scen.

Artisten Jenny Silver, tidigare Öhlund, har en lång och mångbottnad karriär i musikbranschen. Hon slog igenom som sångare i dansbandet Candela, men har efter det både verkat i rockbandet Holden och som soloartist i Melodifestivalen. Jenny har också spelat i musikaler.

Annons

Efter över 20 år i underhållningsbranschen tröttnade dock Jenny Silver på osäkra arbetsförhållanden och att vara borta så mycket från sina barn. Därför sadlade hon om helt – och blev lokförare i Skånetrafiken. En ändring som har gjort att Jenny Silver kunnat hitta tillbaka till glädjen i musiken.

– När jag började köra tåg kände jag att musiken i mig vaknade till liv igen på ett sätt som jag inte känt på länge. Ofta kommer jag på textrader och melodislingor när jag kör. När tåget står still sjunger jag in dem på min telefon, har hon berättat för Allas.

Jenny Silver som lokförare.
Jenny Silver blev lokförare.

Linda Nyberg

Lidna Nyberg 2001, med Hasse Aro och Robert Aschberg.
Lidna Nyberg 2001, med Hasse Aro och Robert Aschberg.

Linda Nyberg slog igenom som tv-profil och journalist när hon på mitten av 90-talet fick jobb på helt nystartade TV3 Direkt, och på bara några år hade hon hunnit ha två egna pratshower på både TV3 och TV4, och varit programledare för Fångarna på fortet och Nyhetsmorgon.

Annons

2011 började Lina Nyberg arbeta på den internationella nyhetskanalen Al Jazeera, när de ville ha mer täckning i Skandinavien. Samma år började hon också jobba på medicinteknikföretaget Bactiguard, och efter en snabb vända på Gomorron Sverige i SVT 2014 lämnade Linda Nyberg journalistbranschen 2015. Då började hon i stället jobba som presschef på SCA, innan hon 2018 blev kommunikationschef på Apoteket.

Linda Nyberg verkar inte vilja stanna för länge på något ställe, och har bytt jobb flera gånger sedan dess. Samtidigt fortsätter hon vara en framstående profil i näringslivet, och engagerar sig i flera nya företag.

Linda Nyberg 2022.
Linda Nyberg med Johan Wadenholt 2022.

Michaela de la Cour

Army of lovers.
Army of Lovers med Jean-Pierre Barda, Dominika Peczynski, Michaela de la Cour och Alexander Bard 1992.

Michaela de la Cour har bytt bana flera gånger i livet. De flesta förknippar henne med popgruppen Army of Lovers, där hon gjorde succé internationellt tillsammans med bandkamraterna Alexander Bard, Jean-Pierre Barda och Dominika Peczynski. Men innan hon kom med i bandet arbetade Michaela som lärare, för att senare också börja jobba som modell.

Annons

Efter att ha lämnat Army of Lovers efter fem år gav sig Michaela de la Cour på en skådespelarkarriär och en karriär som soloartist, innan hon lämnade rampljuset. Under många år har hon nu i stället varit smyckesdesigner, och hennes skapelser har burits av självaste Madonna.

Michaela de la Cour.
Michaela de la Cour 2023-

Katti Hoflin

Katti Hoflin i Bolibompa.
Katti Hoflin var en populär barnprogramledare.

SVT-programledaren Katti Hoflin slog igenom som en av de många programledarna i ungdomsprogrammet Bullen, där hon tillsammans med andra blivande storprofiler – som Anders Lundin och Rickard Olsson – pratade om känsliga ämnen som sex och sexuell läggning. Efter sin tid i Bullen blev Katti Hoflin programledare för lite mindre barn. Hon ledde Bolibompa och hade det egna programmet Nu är det nu.

Annons

2007 valde Katti Hoflin att lämna tv-branschen och i stället rikta in sig på kulturvärlden, när hon tog tjänsten som ansvarig för barnkultur på Kulturhuset i Stockholm. Sedan dess har hon haft flera olika jobb inom branschen, och sedan 2018 är hon kulturschef i hela Västra Götalandsregionen.

Katti Hoflin 2016.
Katti Hoflin jobbar inom kultur.

Cia Berg

Cia Berg på 80-talet.
Cia Berg på 80-talet.

På 80- och 90-talet var Cia Berg en av Sveriges coolaste kvinnor. Hon slog igenom som programledare i Bagen, och ledde senare även program på ungdomskanalen ZTV. Efter att ha spelat i bandet Ubangi med Orup under två år frontade hon under 90-talet bandet Whale, där dåvarande pojkvännen Henrik Schyffert också spelade.

Annons

När bandet lades ner 1999, efter två släppta album, valde Cia Berg att lämna Sverige. I dag har hon bytt namn till Cia Soro, och driver en internationell bokhandel på italienska ön Sardinien tillsammans med sin make Stefano.

Cia Soro syns på vännen Carina Nunstedts Instagram:

Annons