Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mikael Pernfors försvann från rampljuset – lämnade Sverige

22 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mikael Pernfors.
Mikael Pernfors var en av Sveriges stora tennisstjärnor på 80-talet, och tävlade mot världseliten.
Men efter skador tvingades han lägga ner karriären – och lämnade Sverige för gott.
– USA är hemma nu. Jag har bott här sedan jag var 18 år, säger Mikael Pernfors till Expressen.
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Svenska tennisstjärnan Mikael Pernfors hade ingen vanlig start på karriären – han var ovanligt sen i starten. Det var först efter collegestudier i USA i tonåren som han slog igenom som professionell tennisspelare, något han inte hade trott att han skulle bli.

– Jag hade tennisen som min hobby. Jag hade ingen tanke på att bli proffs när jag var 20. I dag är det helt annorlunda, allt är tuffare och det ställs hårdare krav så tidigt för att lyckas, har han berättat i Expressen 2020.

Annons
Mikael Pernfors.
Mikael Pernfors 1994.

Med sin charm och talang blev Mikael Pernfors en publikfavorit bland de svenska tennisstjärnorna, och spelade mot världseliten. Under karriären vann han tre singeltitlar och lyckades ta sig till två ytterligare finaler.

Vill aldrig flytta hem till Sverige

Till slut var det skadorna som satte stopp för Pernfors möjligheter att hålla sig i den absoluta världstoppen. I dag bor han i USA med sin fru Kristina och deras två barn, Figge och Bella. Tennisspelaren tror aldrig att han kommer flytta hem i till Sverige igen.

Annons

– USA är hemma nu. Jag har bott här sedan jag var 18 år. Mina barn Figge och Bella är födda här och går i skolan, säger han till Expressen.

Eftersom Kristina också är svensk pratar de svenska med barnen, men barnen är desto mer ovilliga att prata svenska tillbaka. Familjen besöker dock Sverige om somrarna – om Mikaels åtaganden i seniortouren inte kommer i vägen. 60-åriga Pernfors hoppas nämligen kunna fortsätta med tennis så länge som möjligt.

Mikael Pernfors med frun Kristina.
Mikael Pernfors med frun Kristina på tennisveckan i Båstad 2013.

– Vi älskar att åka till Sverige under sommaren, men det är svårare nu när jag har min högsäsong under några sommarmånader på seniortouren.

Annons