Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska rockkvinnor på 80-talet – då och nu

24 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tone Norum då och nu.
De dominerade den svenska rockscenen på 80-talet, och stod bakom några av årtiondets stora klassiker.
Här är rockkvinnorna som definierade den svenska musikscen då – och så ser de ut i dag.
Annons
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar påBrand logo
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar på

Tone Norum

Tone Norum.
Tone Norum är syster till John Norum i Europe.

Tone Norum var bara 20 år när hon slog igenom med en låt skriven av Joey Tempest – hennes bror John Norum spelade nämligen i Europe. Efter ett intensivt 80-tal med låtar på topplistorna, hiten Allt som jag känner med Tommy Nilsson och folkparksturnéer, valde Tone Norum att dra sig tillbaka från rampljuset.

Annons

– Jag lade av med musiken för att kunna vara hemma med barnen. Det var ett medvetet och väldigt skönt beslut, har hon berättat.

Erika Norberg

Erika Norberg.
Erika Norberg drog sig tillbaka.

Erika Norberg började spela i hårdrocksband hemma i Skellefteå, innan hon flyttade till Stockholm i mitten av 80-talet. Där träffade hon gitarrikonen Yngwie Malmsteen, som hon senare gifte sig med, och slog igenom som soloartist.

När karriären dalade efter sin mest intensiva period drog Erika sig tillbaka.

– Jag fick tre barn, flyttade ut till en bondgård och var i princip hemmafru i flera år. Jag frilansade lite med inredning, har Erika berättat för Klick.

Annons

De senaste åren har Erika Norberg gjort comeback som artist.

Kajsa Grytt

Kajsa Grytt.
Kajsa Grytt började i Tant Strul.

Kajsa Grytt var bara 17 år när hon startade sitt första band, och kort därefter bildades Tant Strul. Bandet släppte tre album under 80-talet, men lade sedan ner 1985. De har dock återförenats flera gånger. Kajsa Grytt har de senaste åren släppt flera böcker och varit med i program som Alla mot alla och Så mycket bättre.

Anne-Lie Rydé

Anne-Lie Rydé.
Anne-Lie Rydé började i bandet Extra.

Anne-Lie Rydé började sin karriär som rocksångerska i Göteborgsbandet Extra, som hon spelade med fran till 1983 innan hon blev soloartist. I dag är hon en av landets mest etablerade artister, och har sjungit allt från rock och pop till jazz och schlager.

Annons

Sanne Salomonsen

Sanne Salomonsen.
Sanne Salomonsen är dansk men har verkat mycket i Sverige.

Sanne Salomonsen är förvisso dansk, men har varit verksam i Sverige större delen av sin karriär. Under åren hon var tillsammans med svenska artisten Mats Ronander bodde hon också i Sverige. Sanne är en av Nordens mest folkkära rocksångare, som fortfarande turnerar och släpper ny musik.

Louise Hoffsten

Louise Hoffsten.
Louise Hoffsten breddade sig från bluesrocken.

Louise Hoffsten slog igenom som sångare i bluesrockbandet Sky high, men slog snart även igenom som soloartist. Med åren har Louise kommit att förknippas mer med blues, jazz och folkmusik än rock, och är i dag en folkkär artist. Redan vid 30 års ålder diagnostiserades hon med MS, en nervsjukdom som gjort att hon numera måste använda käpp och rullstol.

Annons

– Jag är glad att jag var öppen med min diagnos när jag fick den. Det har gjort att jag kommit i kontakt med många. Jag har fått mycket kunskap på vägen, har hon sagt till Neuro.

Py Bäckman

Py Bäckman.
Py Bäckman är främst låtskrivare i dag.

På Bäckman slog igenom på 70-talet i rockbandet NQB, innan hon gick vidare till att spela med sin sambo Dan Hylander. Numera är Py dock mest känd som låtskrivare, då hon skrivit flera av de stora moderna klassikerna i Sverige. Py är hjärnan bakom både Stad i ljus, Gabriellas sång och Vandraren.

Annons

Karin Wistrand

Karin Wistrand.
Karin Wistrand på 80-talet och när bandet återförenades 2019.

Under hela 80-talet var Karin Wistrand aktiv som sångare i rockbandet – bandet bildades 1979 och splittrades 1991. Utöver sin roll som frontfigur i bandet har hon också gjort en rad uppmärksammade duetter, bland annat med Orup.

Annons