Karl Gerhard.
Här är HBTQ-begreppen alla bör ha koll på
1:42

Efter reklamen: Här är HBTQ-begreppen alla bör ha koll på

(1:42)

Slå på ljud

Få namn är så ikoniska i svensk nöjeshistoria som Karl Gerhard. Den kupletterande revyskaparen var kungen av underhållning under flera årtionden, Så tidigt som 1921 satte han upp sin allra första revy, och snabbt fick han uppmärksamhet för sina roliga och smarta texter. Under de kommande årtiondena var hans revyer mest populära av alla, och när han blev äldre arbetade han med den nya generationens revyskådespelare – Tage Danielsson, Hasse Alfredsson och Povel Ramel.

Under sitt liv var Karl Gerhard gift flera gånger. 22 år gammal gifte han sig med skådespelaren Mary Carlsson, och de fick dottern Maj-Cathrine 1914. Äktenskapet höll i sju år innan Karl och Mary gick skilda vägar. Under sitt liv var skådespelaren sedan gift två ytterligare gånger – först med skådespelaren Valborg Geyron, och sedan med sångaren Brita Werner.

Bo Dereks ånger efter alla år: Jag förlåter mig fortfarande inte

Under sitt liv bar Karl Gerhard på en stor hemlighet som få kände till – han var homosexuell. Eftersom det var olagligt, och senare klassades som en sjukdom, höll han det hela tiden hemligt, men efter sina misslyckade äktenskap hade Karl Gerhard en relation med sin 34 år yngre sekreterare Göthe Ericsson. Relationen varade fram till Karl Gerhards bortgång 1964.

Karl Gerhard.

Karl Gerhard.

Foto: TT HISTORICAL

Dotterns hyllning till pappan

Karl Gerhard adopterade dottern Fatima Svendsen – som senare gifte sig med Gösta Ekman på 60-talet – på 40-talet, och adoptivdottern berättade om sin pappas dolda liv långt efter hans bortgång. I en intervju med Dagens Nyheter 1992 stod hon upp för homosexuellas rätt att adoptera, och konstaterade att hennes egen pappa hade varit en bra förälder.

– Jag har ju inget att jämföra med, men jag vet, och alla vet, att det viktiga är inte vad föräldrarna har för sexuell läggning eller hur många de är, eller om det är ens moster som är ens mamma. Det viktiga när man växer upp är att man blir sedd, uppmuntrad, uppskattad, sa dottern i intervjun.

Tennisstjärnan Andre Agassi dejtade 28 år äldre Barbra Streisand

Hon menar att hon själv inte visste om sin pappas relation med Göthe under uppväxten, eftersom de två inte delade sovrum. De båda var dock närvarande föräldrar.

– Det var nog inte så uppenbart för omgivningen heller att Karl Gerhard var homosexuell. Han hade ju varit gift tre gånger redan och hade två biologiska barn. Omgivningen, vänkretsen, var så varierad att småaktighet och intolerans inte fick en chans.

Källa: Nöjeslivet.

Mest läst