Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kentas oväntade ord till sonen - före sin död

12 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kenta Gustafsson blev en ikon med Dom kallar oss mods och sin uppseendeväckande medverkan i Melodifestivalen.
In i det sista höll han humöret uppe, trots att han drabbades av cancer som till slut tog hans liv 2003.
– Han var en överlevare. Han hade gått igenom mycket i sitt liv, har regissören och vännen Stefan Jarl sagt.
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Kenta Gustafsson hade ingen enkel start i livet. Född 1948 i Stockholm fick han som åttaåringen flytta till fosterhem i Östersund för att hans mamma hade svårt att ta hand om honom. Där tvingades han jobba på gården både morgon och kväll, tills familjen till slut anmäldes och lilla Kenta fick omplaceras.

Efter en tid i en annan familj i Skellefteå fick Kenta flytta hem igen, och nu hade hans mamma Majken träffat en ny man – Benke. Han tyckte inte om när Kenta var hemma för mycket, så Kenta fick börja spela sport.

Men det var inte bara Kenta som Benke hade svårt för. I Dom kallar oss mods, den kultklassade dokumentärfilm från 1968, berättade Kenta om styvpappans beteende mot hans mamma också.

– Jag kommer ihåg när morsan var jävligt sjuk, hon hade haft blödningar och det så då var hon jävligt dålig. Då söp ju Benke då, som vanligt. Då kommer jag ihåg att hon bad honom att köpa lite gott, ”jag är sugen på det”. Efter mycket gnat så gick han i alla fall ut och köpte massa kokosbollar och en liten karamellpåse. Sedan kom han hem och satte han sig på stolen och kastade så kastade han en kokosboll i ansiktet på henne och sa ”ät, här har du ditt svin”. Så käkade han upp resten bara för att reta morsan, för att såra morsan ännu mer fast hon var så jävla dålig, säger då 20-åriga Kenta i filmen.

Annons

När Majken till slut kastade ut alkoholiserade Benke hade hon själv upptäckt alkohol som tröst, och Kenta valde att lämna hemmet och i stället tillbringa mycket tid vid Sergels torg i Stockholm. Det var där han träffade Stoffe, den andra huvudpersonen i Dom kallar oss mods. I filmen får man se hur Kenta, Stoffe och deras gäng tigger både alkohol, cigaretter och mat på gatorna, och under perioder inte har någonstans att bo. Tio år senare kom uppföljaren Ett anständigt liv, där de är märkbart påverkade av perioder av missbruk och ett hårt liv.

Kenta Gustafsson inför Melodifestivalen 1980.

Kenta blev en ikon

Trots allt detta blev Kenta Gustafsson en ikon i svensk tv-historia. 1980 tävlade han i Melodifestivalen med en tröja med texten ”Try it you'll like it! 69” och ett tecknat par, något som fortfarande är ihågkommet som en av tävlingens stora skandaler genom åren.

Annons

Under sitt liv släppte Kenta tre album, och hans låt Just idag är jag stark är en ikonisk Bajen-låt som sjungs på Hammarbys hemmamatcher.

Julen 2002 insjuknade Kenta Gustafsson i cancer, och sin sista tid i livet vårdades han av vännen Stefan Jarl, som han då hade känt i över 30 år. Men in i det sista behöll han sin finurlighet och humor. När sonen Patrik var på besök och frågade sin döende pappa hur han mådde fick han det oväntade svaret ”jag är kåt”.

Men 3 mars 2003 somnade Kenta Gustafsson till slut in, 54 år gammal.

– Han hade ett oerhört levnadsglatt humör, han var en väldigt glad och rolig person verkligen gillade att leva. Och han var en överlevare. Han hade gått igenom mycket i sitt liv, men likt en katt med nio liv så överlevde han det mesta, sade Stefan Jarl till Aftonbladet efter hans död.

Annons