Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Laila Westersund planerade sin egen begravning

21 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Laila Westersund blev med sin långa scenkarriär en riktig revydrottning, och kallades ”Yrhättan från Trollhättan”.
Efter att hon tragiskt gått bort efter tids sjukdom hyllades hon i döden som hon levt sitt liv – nämligen på scenen.
– Det kändes lite märkligt då. Men nu är jag tacksam över att få vara med och utforma begravningen, berättade vännen Lennart Palm.
Annons
Kändisar som gått bort 2021Brand logo
Kändisar som gått bort 2021

Med över 40 år i underhållningsbranschen är det ingen överdrift att kalla Laila Westersund för revydrottning. Hon kallades för ”Yrhättan från Trollhättan”, och började underhålla i folkparkerna i redan som tonåring.

Förutom att hon själv turnerade runt i svenska folkparker i över 25 år med shower och låtar, förknippades hon länge med Hagge Geigerts omtalade revyer på Lisebergsteatern i Göteborg.

Sommaren 2010 var Laila ute på turné med vännen och musikern Lennart Palm, efter att några år tidigare ha kämpat med gallstensproblem. Men under sommaren 2010 var det andra hälsoproblem som drabbade henne.

– Hon fick problem med hälsan igen i somras men den här gången var det inte gallsten utan det var cancer, berättade Lennart Palm för Aftonbladet.

Annons

Trots att hon var svårt sjuk vägrade Laila Westersund släppa sin imponerande optimistiska attityd, och in i det sista hoppades hon att hon skulle kunna bli frisk nog att stå på en scen igen.

– Hon visste vad som var på gång och hade svårt att äta. Men det var inget fel på humöret och humorn. Rent psykiskt var hon pigg fram till den allra sista helgen. Hon ville inte tacka nej till några jobberbjudanden förrän det var slut, men visste nog att hon inte skulle orka. Men hon fortsatte att hoppas, sa Lennart Palm till tidningen.

Planerade sin egen begravning

Men Laila fick aldrig stå på en scen igen – åtminstone inte levande. Den 22 februari 2011 gick hon bort, en månad före sin 69-årsdag. Eftersom Laila Westersund hade tillbringat många år av sitt liv på Lisebergsteatern var det också hennes önskan att hennes begravningsceremoni skulle hållas på scenen. Hon började planera det redan tio år före sin bortgång, berättade Lennart Palm för GT.

– Det kändes lite märkligt då. Men nu är jag tacksam över att få vara med och utforma begravningen precis så som Laila ville ha den.

Begravningen hölls av kyrkoherde och vännen Agneta Olsson.

Laila Westersunds kista upp på Lisebergsteaterns scen.

– Hade Laila varit här hade hon säkert frågat ”vad glor ni på?”. Hon har regisserat varenda detalj och för henne var det viktigt att ”de ska va skôj” också på begravningen, förklarade Agneta.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons