Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Läkarna ville kapa Peter Harrysons ben – tuffa operationerna

01 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografCARL-JOHAN SÖDER/TT.
Folkkära skådespelaren Peter Harryson hamnade på sjukhus för hjärtstopp efter att ha drabbats av en svår blodförgiftning.
Nu berättar han hur läkarna ville amputera hans ben – men att han istället opererades 22 gånger.
– Men sen var det en kvinnlig läkare som sa ”nej vi måste pröva”, så hon räddade mitt ben, säger han i podcasten Nemo möter en vän.
Annons
Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

I många år har Peter Harryson varit en av landets mest folkkära skådespelare och programledare, med Så ska det låta och Rederiet på sitt cv.

Men vid Lucia 2018 såg det ut att bli slutet för Harryson, idag 73, när han plötsligt föll ihop i sitt eget hem, och fick köras i ilfart till sjukhuset. Väl där drabbades han av hjärtstopp och var kliniskt död innan läkarna kunde få liv i honom igen.

Anledningen bakom hjärtstoppet var att Peter hade drabbats av blodförgiftning av ett sår som han hade haft på benet i tio år. Under 15 veckors tid låg skådespelaren i respirator för att kunna andas, och läkarna diskuterade om de skulle amputera Peters ben med det svårläkta såret – tills en läkare satte stopp för planerna.

Annons

– De ville ju ta av benet, det var ju det skojigaste någon läkare visste – såga av det bara. Men sen var det en kvinnlig läkare som sa ”nej vi måste pröva”, så hon räddade mitt ben, berättar Peter Harryson i podcasten Nemo möter en vän.

Peter Harryson gick ner 60 kilo

Istället opererades Peter Harryson 22 gånger för att hans ben och liv skulle kunna räddas.

Efter tiden på sjukhuset har Så ska det låta-ikonens liv förändrats drastiskt. Han har gått ner från 150 kilo till 90 kilo, och blivit av med problemen från sin diabetes typ 2.

Peter Harryson 2020.

– Jag gick ner 60 kilo på ett nafs. Jag hade också diabetes men det gick över när jag tappade så många kilon, säger Peter Harryson i podcasten.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons