Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Linda Evans lämnade Hollywood – gick med i sekt

10 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Linda Evans i Dynastin.
Dynastin-skådespelaren Linda Evans var en av Hollywoods stora på 70- och 80-talet – men sen försvann hon.
Evans valde att lämna Hollywood och i stället gå med i en kontroversiell sekt.
”Jag var berömd, förmögen och älskad över hela världen och ändå fattades det något”, skriver Linda Evans i sina memoarer.
Annons
Skådisarna som försvann från rampljusetBrand logo
Skådisarna som försvann från rampljuset

Redan 15 år gammal gjorde Linda Evans sin tv-debut i serien Bachelor father, där hon spelade mot 24 år äldre John Forsythe. 20 år senare spelade de två paret Krystal och Blake Carrington i seriejätten Dynastin, som blev Lina Evans allra största roll.

Men mellan de två serierna hann Linda Evans med en lång och brokig karriär, där hon först spelade i western-serien The big valley, och gifte sig med regissören John Derek. Paret skilde sig dock 1974 efter att John fallit för 16-åriga skådespelaren Mary Collins – i dag känd som Bo Derek.

Efter skilsmässan gick Linda Evans från att vara en birollsinnehavare till att hamna i centrum på riktigt. När tv-bolaget ABC insåg att de behövde få till en stor såpa-hit som skulle kunna konkurrera med Dallas på CBS hamnade ansvaret på den numera ikoniska tv-mannen Aaron Spelling, som skapade Dynastin.

Annons

Dynastin gjorde Linda Evans enorm

Linda Evans fick rollen som Krystal Carrington och var med från starten 1980, men det var först med säsong två och Joan Collins karaktär Alexis som den stora succén var ett faktum.

Linda Evans i Dynastin.

Serien sågs av över 200 miljoner människor i 60 länder, och gjorde Linda Evans både rik och oerhört berömd – på 80-talet var hon en av världens kändaste skådespelare för sin roll som Krystal Carrington.

Efter nio år och 204 avsnitt fick det dock vara nog för Linda Evans, som hoppade av serien under den nionde och sista säsongen 1989. I sina memoarer Recipes for life, som kom ut 2011, berättar Linda Evans hur framgången inte gjorde henne så lycklig som många trodde – i stället kände hon att något fattades i livet.

Annons

”Något saknades. Det var rätt fantastiskt egentligen. Jag var berömd, förmögen och älskad över hela världen och ändå fattades det något”, skriver hon.

Lämnade Hollywood

Att vara så berömd som hon var blev bara ett hinder och ett problem. Linda Evans har tidigare berättat om en pinsam incident – med den brittiska drottningen.

– När jag kom in i rummet började orkestern spela temat till ”Dynastin”. Plötsligt stannade alla upp och vände sig mot mig, inklusive drottningen. Jag blev helt perplex och generad. Jag ville bara krypa under närmaste bord, men eftersom det var drottningens var det aldrig aktuellt, berättade hon för tidningen Daily Express.

Linda Evans sökande efter mening gjorde att hon valde att lämna Hollywood, och i stället anslöt sig till den kontroversiella sekten kring gurun JZ Knight. Skådespelaren flyttade till delstaten Washington och flyttade ut på landet, för att samtidigt engagera sig i JX Knights rörelse. Knight menade att hon stod i direktkontakt med den religiösa ledaren Ramtha, som levde för 35 000 år sedan.

Linda Evans 2019.

I dag är det oklart om Linda Evans är kvar i sekten eller har lämnat. Vad som är klart är att hon fortfarande bort i Washington på en gård med djur, och några nära vänner i närheten.

Källa: Expressen.

Annons