Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lisa Ekdahls vändning efter enorma succén – så lever hon i dag

13 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Lisa Ekdahl.
Lisa Ekdahls Vem vet är en av de största svenska hitsen i modern tid, och har blivit en riktig klassiker.
Men efter framgångarna har artisten valt ett liv mer i skymundan, och hållit sina barn borta från rampljuset.
Så här lever Lisa Ekdahl i dag!
Annons
Lisa Ekdahls stilresa genom årenBrand logo
Lisa Ekdahls stilresa genom åren

Lisa Ekdahl var bara 18 år gammal när hon först började arbeta som artist. 1990 sjöng hon med Peter Nordahls jazztrio, och släppte två album med dem – When did you leave heaven och Back to earth.

Men det var först när Lisa Ekdahl bytte språk från engelska till svenska och blev soloartist som det enorma genombrottet kom. 1994 släpptes debutalbumet Lisa Ekdahl med låten Vem vet, och förändrade hennes liv för alltid. Albumet blev en stor succé och sålde platina, och Lisa vann flera Grammisar.

Sedan genombrottet har Lisa Ekdahl släppt album med jämna mellanrum, både på svenska och engelska, men aldrig nått upp i samma framgångar som 1994. När hon medverkade i Så mycket bättre 2016, med bland annat Little Jinder, Jill Johnson och Danny Saucedo, fick en ny generation tittare upp ögonen för henne.

Annons

Lisa Ekdahls beslut för barnen

Trots att Vem vet har gjort Lisa Ekdahl till en riktig ikon i svensk musik har hon valt att hålla sig borta från rampljuset och inte frekventera de röda mattorna eller andra kändissammanhang. Samma år som hon slog igenom för den breda massan blev hon också mamma för första gången, till sonen Milton. Hon har dock valt att inte prata särskilt mycket om honom.

– Jag hade en väldigt tydlig strategi och det var att jag ville prata så lite som möjligt om mitt barn. Jag kände att om jag som kvinna pratar om mitt barn, så fanns det en risk att jag reduceras till att bara vara en mamma, berättade Lisa Ekdahl i Så mycket bättre.

2012 födde hon sitt anda barn, dottern Bianca, som hon har tillsammans med Mathias Blomdahl. Lisa bor med sina barn i Stockholm.

Lisa Ekdahl.
Lisa Ekdahl 2019.

2024 är det 30 år sedan Vem vet släpptes, och det firar Lisa med att åka på turné runt om i landet med Vem vet vintage tour.

Annons