Magnus Härenstam med frun Anita.
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
1:31

Efter reklamen: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

(1:31)

Slå på ljud

Under många år var Magnus Härenstam en av Sveriges mest älskade humorprofiler – från Fem myror är fler än fyra elefanter och Göta kanal till tv-program som Jeopardy och röster i barnfilmer.

I över 30 år hade Magnus Härenstam sin hustru Anita vid sin sida i nöjesvimlet. Paret gifte sig 1972 och fick två barn tillsammans, Tomas och Katarina. 2003 var ett svårt år för Magnus Härenstam – samtidigt som han själv drabbades av prostatacancer var hans fru också sjuk i lungcancer, en sjukdom som till slut tog hennes liv.

Magnus Härenstam hoppades frun skulle bli frisk

På begravningen hyllades Anita av hela underhållningsbranschen, med profiler som Björn Skifs, Lasse Berghagen och Benny Andersson på plats. Men trots den fina begravningen hade Magnus Härenstam svårt att acceptera sin frus borgång.

– Vi var så inriktade på att hon skulle bli frisk, frisk, frisk att vi sopade allt annat under mattan, har Magnus Härenstam berättat för Svenska Dagbladet.

Efter hustruns död hittade Magnus uppblåsbara galgar i garderoben, som Anita hade blåst upp en gång i tiden. Efter Härenstams bortgång skrev Svenska Dagbladet om den fina kärleken.

Anita Ekbergs önskan på dödsbädden gick i kras

”I en tidigare intervju berättade han om hur han i sorgen efter första hustrun Anita, som avled 2003 i cancer, öppnade alla uppblåsbara galgar i garderoben. En efter en satte han dem till sin mun och sög långsamt in hennes andedräkt. Aldrig har sorg skildrats så fint. Och så mycket unnande man honom att åter få uppleva kärlek”, stod det i tidningen.

Härenstam har också berättat att han använde en galge till lätta tröjor, för att inte slita på den.

– Kan du tänka dig så märkligt, att där inuti finns hennes andedräkt, fortfarande. Galgarna har blivit lite slaka så jag vågar bara använda dem till mina tunnaste pikétröjor. Jag vill ju inte belasta henne för mycket.

Härenstam hittade kärleken på nytt

Familjen strödde Anitas aska på Bromma kyrkogård, men för Magnus Härenstam var det en annan plats som agerade som gravplats för hans älskade fru.

– Men det är inte där hon är begravd för mig. Det känns alltför ospecifikt. Därför har jag bestämt att hon ligger bredvid en rosaröd rosenbuske på landet. Den busken försöker jag vårda lite extra, sade Magnus Härenstam till tidningen.

Runar Sögaard om förlovningen med Tilde de Paula Eby

Magnus och Birgitta Härenstam.

Magnus Härenstam med hustrun Birgitta 2010.

Karin Törnblom/TT

De sista åren i sitt liv hittade Härenstam kärleken på nytt, i familjevännen Birgitta. De gifte sig 2010 och levde tillsammans fram till Magnus Härenstams bortgång 2015.

Mest läst