Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malena Ivarsson hotades efter Fräcka fredag – så lever hon i dag

13 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAftonbladet/TT
Malena Ivarsson i Fräcka fredag.
Med Fräcka fredag blev Malena Ivarsson Sveriges kändaste sexolog, och det kontroversiella tv-programmet fick både hat och bombhot.
Att prata om sex i tv var inget som prästdottern Malena hade planerat under uppväxten – men än i dag ger hon råd på sex- och samlevnadsfrågor i flera av de stora medierna.
– Jag var inte alls beredd på den aggressivitet programmet väckte, hos framför allt män. Det var omskakande, har Malena Ivarsson sagt.
Annons
Så mycket tjänar de kvinnliga programledarnaBrand logo
Så mycket tjänar de kvinnliga programledarna

Trots att det har gått över 33 år sedan Fräcka fredag hade premiär på SVT – och trots att det bara blev sex program sammanlagt – så är det många som minns programmet väl.

Fräcka fredag presenterades som ett program om ”kärlek, lust och glädje”, och leddes av sexologen Malena Ivarsson, i dag 71 år. Med tips om hur man håller sexet vid liv i relationer, intervjuer med tidigare porrstjärnor och klipp från mjukporrfilmer blev programmet mer kontroversiellt än vad Malena Ivarsson hade trott när hon kommit med idén till Sveriges Television.

– Jag var naiv som trodde att tittarna var redo för ett sådant program. I dag skulle det nog ha fungerat bättre, även om jag hade gjort det annorlunda nu, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Annons

Malena Ivarsson: ”Inte beredd”

Trots att det inte blev fler än sex program hann Fräcka fredag uppröra så mycket att det kom ett bombhot till studion inför det sista programmet, och poliser med hundar tvingades bevaka tv-huset under sändningen.

– Jag var inte alls beredd på den aggressivitet programmet väckte, hos framför allt män. Det var omskakande, har hon sagt till DN.

Programmet lades ner, men Malena Ivarsson fortsatte att ge råd om sex och samlevnad i sin roll som sexolog, i olika tidningar och medier. Men kring 45-årsåldern, i mitten av 90-talet, gick hon in i en djup kris och valde att lämna offentligheten.

– Jag stod inte ut med att se en sexologisk tidning vid den tidpunkten. Jag behövde dö bort från några av mina karriärambitioner. Jag behövde läsa dikter, jag behövde vara ute i naturen. Jag behövde helt andra saker, har hon berättat i podcasten 60 minuter.

Prästdottern blev sexolog

Malena Ivarsson växte upp som prästdotter, och beslutet att bli sexolog bottnade i vad hon fått med sig från sin konservativa uppväxt.

Annons

– Det var ju ett uppror mot den kyrkliga synen att kvinnan är oren. Vi hade det här problemet med kvinnliga präster, att kvinnan ansågs oren för att hon menstruerade. Så otrolig kraft har kyrkan lagt vid det sexuella. Det påverkade mig, säger hon i 60 minuter.

Malena Ivarsson.

I dag har Malena Ivarsson hunnit fylla 71 år, men fortfarande ger hon sexråd i både Aftonbladet och tidningen Senioren. Hon bor i Stockholm och har både två barn och flera barnbarn. Malena har hela tiden jobbat som terapeut parallellt med medieuppdragen, men också utbildat sig vidare inom psykologi.

– Jag har gått igenom några privata kriser som lärt mig mycket. Jag har även vidareutbildat mig i jungiansk psykologi och är en mycket bättre sexolog och terapeut än när jag började.

Annons