Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Maria Simonsson lämnade rampljuset efter succén

30 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon blev känd i tv-serier som Skilda världar och Pappas flicka, men efter det lämnade Maria Simonsson rampljuset.
Så här lever skådespelaren i dag – och därför har hon valt bort kändisskapet.
– Jag älskar att vara skådespelerska, men jag älskar inte branschen, säger hon i en intervju med Hänt.
Annons
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

Maria Simonsson var bara 14 år när hon gjorde sin första stora skådespelarroll. Hon spelade då Rebecka i Bert. Sedan följde roller i populära tv-serier som Skilda världar och Pappas flicka. Men efter Pappas flicka, och ett par mindre filmroller i mitten av 00-talet har Maria Simonsson inte synts i några större tv- eller filmproduktioner.

I en intervju med Hänt 2021 berättade skådespelaren att det var helt medvetet – hon valde att ta ett steg tillbaka från kändisskapet och skådespelarbranschen.

– För att det blev lite jobbigt där ett tag. Jag älskar att vara skådespelerska, men jag älskar inte branschen. Inte alls, faktiskt. Branschen kräver att man naggar på sin integritet. Själv hatar jag att framställa mig själv på ett speciellt sätt, att ta ”snyggbilder” på mig själv och att mingla med personer bara för att få nya roller. Att ge sig in i den här branschen är som att be om motgångar – och motgångarna måste man lära sig att snabbt släppa. Annars äter de upp en. Det kan handla om provfilmningar, om roller man inte får, om projekt som läggs ner, om regissörer som hoppar av, säger Maria Simonsson i intervjun.

Annons

Livet med maken i Örebro

Men bara för att hon inte syns i tv längre betyder det inte att Maria lämnat skådespeleriet som hon tycker så mycket om. I dag är hon med i den fasta ensemblen på Örebro teater, något hon var minst sagt tacksam för under pandemin.

– Mina frilansande vänner har gått på knäna. När världens rasat har jag suttit väldigt lugnt i båten. Jag är oerhört tacksam över det, säger hon till Hänt.

Maria Simonsson i Pappas flicka.
Maria Simonsson spelade Jonna i Pappas flicka.

Maria Simonsson säger att hon ”lever Svenssonliv” med maken Hans-Christian, som hon blev tillsammans med när de båda gick på Scenskolan. Paret har också tre barn tillsammans. Men innan hon slog sig ner i Örebro och lämnade kändisskapet bakom sig festade Maria Simonsson emellanåt med kändisar i Stockholm – och dansade till och med med kungen.

Annons

– 1999, på den tiden jag var tv-kändis, öppnades dörrarna till de finaste kretsarna. Jag och några andra tv-kollegor blev ”hovnarrar” till den absoluta överklassen. Vid ett tillfälle var vi bjudna till en studentskiva. En jätteflådig sådan. Bland gästerna fanns kungen och Carl-Philip. Det här var samma kväll som Charlotte Perrelli vann Eurovision med ”Take me to your heaven”. När DJ-killen avbröt musiken och skrek rakt ut att Sverige hade vunnit, hoppade kungen ut på dansgolvet. Då var jag snabb och fick tag i honom. Jag fick några fantastiska bugg-varv med honom, han var riktigt dansant.

Maria Simonsson på Örebro teater.

Källa: Youtube.

Annons