Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Han spelade Nils Karlsson Pyssling – så gick det sen

14 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Vi minns alla Astrid Lindgrens historia om en pojke som krymper sig genom att säga ”Killevippen!” och på så sätt träffar vännen Nils Karlsson Pyssling.
När filmen Nils Karlsson Pyssling kom ut 1990 var huvudrollsinnehavaren Jonatan Lindoff bara åtta år, och det blev hans enda roll.
Så här har det gått för Astrid Lindgren-skådespelaren sedan dess!
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Historien om den pyttelilla pojken Nils Karlsson Pyssling och hans kompis Bertil som krymper ner sig till pysslingstorlek genom att sätta tummen på en spik och säga ”Killevippen!” kom till världen så tidigt som 1949. Då var den en del av Astrid Lindgrens första novellsamling, I skymningslandet. Några år senare släpptes berättelsen som bilderbok med titeln Nils Karlsson Pyssling flyttar in.

Nils Karlsson Pyssling.
Jonatan Lindoff spelade Nils Karlsson Pyssling 1990.

Trots att det var en av den ikoniska författarens tidigare berättelser så var Nils Karlsson Pyssling en av de sista filmerna som gjordes av Astrid Lindgrens historier medan hon fortfarande levde. Så sent som 1990 släpptes filmen Nils Karlsson Pyssling. Huvudrollen som pysslingen Nils Karlsson gjorde då åttaåriga Jonatan Lindoff. Han spelade mot Oskar Löfkvist, som spelade den ensamma pojken Bertil, vars föräldrar lämnar honom ensam när de är på jobbet, och vars syster precis har dött.

Annons

Medan Oskar Löfkvist gjorde ett fåtal roller efter Nils Karlsson Pyssling, och sedan valde en karriär i showbusiness där han är med i Cirkus Cirkör, så valde Jonatan Lindoff en annan väg. Efter att ha medverkat i filmen gjorde han aldrig en roll igen.

Lämnade branschen efter Astrid Lindgren-filmen

I en intervju med Aftonbladet 2012 har han berättat att filmen inte blev en så rolig upplevelse som han kanske hade hoppats – han upplevde att folk i hans omgivning blev avundsjuka och missunnsamma.

– Efter filmen hade premiär var det en tuff period. Mycket falskhet och avundsjuka. Jag var tvungen att växa upp snabbt, har Jonatan berättat.

I vuxen ålder tog Jonatan Lindoff därför en helt annan väg, och riktade in sig på affärsturism. Han har haft jobb på både Visit Sweden, fotomuseet Fotografiska och Artipelag. Numera jobbar han med bemanning och rekrytering, och har haft en rad jobb inom området. Han bor i Stockholm med sin fru.

Jonatan Lindoff spelade Nils Karlsson Pyssling.
Jonatan Lindoff 2012.
Annons