Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nils Poppe ändrade sitt testamente dagen han dog

20 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nils Poppe.
Nils Poppe var en av 1900-talets stora komiker i Sverige, och hans humorarv har underhållit generation efter generation.
2000 gick skådespelaren bort 92 år gammal – men i sista stund ändrade han sitt testamente.
– Jag uppfattade det som Nils Poppes sista vilja. Han dog en stund senare, har hans advokat berättat.
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Redan som barn hade Nils Poppe siktet inställt på teaterscenen – han visste att han ville bli underhållare. Efter att ha tjänstgjort i flottan på 20-talet påbörjade han sin skådespelarkarriär på Malmös teaterscen, innan han gick vidare till att spela in film.

Nils Poppe är främst förknippad med alla sina humoristiska roller, men en av de mest kända filmerna har han spelade i var Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman – ett samarbete som togs upp igen i Djävulens öga 1960.

Skådespelarens karriär tog sig en vändning när han 1966 tog över den ikoniska friluftsteatern Fredriksdalsteatern i Helsingborg, en teater som på senare år har förknippats med Eva Rydberg. Folk från hela landet åkte till teatern om somrarna för att se Nils Poppes humoristiska pjäser och revyer, och de som inte tog sig dit kunde se dem på tv under julledigheten.

Annons

Nils Poppe fortsatte på Fredriksdalsteatern fram till 1993, när Eva Rydberg tog över. Över 80 år gammal drog han sig tillbaka från teatern för gott, och 2000 somnade han in – 92 år gammal.

Nils Poppe.
Nils Poppe.

Ändrade testamentet före sin död

Under sin livstid var skådespelaren gift två gånger och fick fyra barn – och det var för dessa barn som Nils Poppe valde att ändra sitt testamente precis före sin död. Efter hans bortgång kom det fram att han ändrat arvet för dottern Mia, som han hade tillsammans med sin hustru Gunilla.

– Jag uppfattade det som Nils Poppes sista vilja. Han dog en stund senare, sa hans advokat Lars Gildéus till Aftonbladet 2000.

Ändringen som gjordes var att Mia fick ärva en lägenhet på Södermalm, samtidigt som arvet från Nils Poppes bolag, Poppe Produktion AB, fördelades på ett annat sätt än vad som först var planerat.

– Mia Poppe bodde redan i lägenheten och Gunilla och de andra barnen kom överens om att den motsvarade ungefär en femtedel av Poppe Produktion AB, sade Gildéus.

Källa: Newsner.

Annons