Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för skådespelarna i klassiska Hemsöborna

19 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hemsöborna.
När August Strindbergs klassiker Hemsöborna blev tv-serie 1966 blev det en omedelbar succé.
Än i dag hålls serien som en av de bästa i svensk tv-historia.
Så här gick det för skådespelarna efter Hemsöborna!
Annons
5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrigBrand logo
5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrig

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen”.

Hemsöborna av August Strindberg är en av de största verken i svensk litteratur, och när boken blev tv-serie 1966 blev även den en omedelbar klassiker. Serien, med skådespelare som Allan Edwall och Sif Ruud i huvudrollerna, sågs av 90 procent av alla svenskar som hade tv-apparat när den sändes, och gav upphov till fortsatt lysande karriärer för de medverkande. Så här gick det för dem!

Annons

Allan Edwall

Allan Edwall.
Allan Edwall som Carlsson i Hemsöborna.

Allan Edwall lyckades med konststycket att både vara en av våra främsta teaterskådespelare, samtidigt som han var en av Sveriges absolut mest folkkära skådespelare under hela 1900-talet. Han syntes i en rad uppsättningar på Dramaten, så väl som i filmer som Utvandrarna och Fanny och Alexander. Allra mest förknippad är han nog dock fortfarande med filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker, som Rasmus på luffen, Ronja Rövardotter och framförallt Emil i Lönneberga.

Annons

Den 7 februari 1997 somnade Allan Edwall in efter en tids cancersjukdom, 72 år gammal.

– Jag har gråtit mycket den här dagen. Han var en oerhört mänsklig och folkkär person, sa Astrid Lindgren två dagar efter Allan Edwalls bortgång.

Sif Ruud

Sif Ruud.
Sif Ruud i Hemsöborna.

Sif Ruud spelade Madam Flod i Hemsöborna, och det är nog en av hennes mest ikoniska roller. Under sin karriär spelade hon också en mängd revyer, radioteatrar och filmer, och syntes dessutom i julkalendern Stjärnhuset och i Madicken. Sif gjorde också en rad roller på Dramaten under sin långa karriär.

Annons

Under sitt 95 år långa liv hittade hon kärleken två gånger – först med manusförfattaren Sune Bergström, och sedan med hennes livs kärlek, Per-Olof Fallde. Med den andra maken fick skådespelaren också två barn.

Efter en lång karriär och ett långt liv somnade Sif Ruud in 15 augusti 2011.

Sven Wollter

Sven Wollter.
Sven Wollter spelade unga Gusten.

I dag är Sven Wollter förknippad med en rad olika roller, men när han spelade i Hemsöborna 1966 var det inte många som kände till honom – den numera kultklassade serien blev hans stora genombrott.

Annons

Efter Hemsöborna fick Sven Wollter en minst sagt framgångsrik karriär, med titlar som Raskens och Mannen på taket på sin resumé. Han fick fem barn, där dottern Stina Wollter är en känd konstnär.

Sven Wollter fortsatte arbeta som skådespelare hela livet, innan han gick bort i covid-19 2020, 86 år gammal.

Edvin Adolphson

Edvin Adolphson
Edvin Adolphson som Erik Nordström.

Edvin Adolphson spelade prästen Erik Nordström i Hemsöborna, och var seriens mest seniora stjärna. Han hade debuterat i stumfilm redan 1918, och var 73 år gammal när Strindberg-serien sändes. Utöver Hemsöborna hade skådespelaren en annan koppling till författaren – han gifte sig nämligen med August Strindbergs exfru Harriet Bosse.

1979 gick Edvin Adolphson bort, 86 år gammal.

Annons