Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Oprah Winfrey födde barn som 14-åring – starka orden

14 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Oprah Winfrey är en av de mest framgångsrika kvinnorna i tv-historien – men hon har inte alltid haft det lätt.
Som ung blev hon utsatt för sexuella övergrepp, och bara 14 år gammal födde hon barn.
– Jag kände aldrig att det var mitt barn, har Oprah Winfrey sagt.
Annons
De största snackisarna från Oprahs intervju med Meghan och HarryBrand logo
De största snackisarna från Oprahs intervju med Meghan och Harry

På många sätt är Oprah Winfrey historisk – hon är en av de mest framgångsrika tv-profilerna någonsin, och har lyckats med konststycket att bli dollarmiljardär under sin långa karriär. Genom alla år som programledare och intervjuare har Oprah Winfrey fått prata med personerna ingen annan fått intervjua – kungligheter, presidenter och världsstjärnor.

Men stjärnan, som i dag också är en hyllad skådespelare, har inte alltid levt ett glamouröst liv. Född på landet i Mississippi 1943 växte Oprah Winfrey upp på en bondgård, där hon först uppfostrades av sin mormor, innan hennes mamma tog hand om henne.

Som barn utsattes Oprah Winfrey för sexuella övergrepp, och bara 14 år gammal blev hon gravid. I sju månader lyckades hon dölja graviditeten innan någon kom på henne.

Annons

– Jag skämdes så mycket. Jag dolde graviditeten till mina anklar svullnade upp och magen avslöjade mig. Jag räddade det barnet för att jag var så dissocierad, och jag känner fortfarande sådan dissociation. Jag kände aldrig att det var mitt barn, har hon berättat.

Oprah Winfrey ung.
Oprah Winfrey vann skönhetstävlingar som ung.

Släkting sålde information till tidningar

Oprah fick flytta till sin pappa i Nashville, och det var där hon födde sonen. Sonen föddes dock för tidigt, och överlevde inte förlossningen,

– Jag har döpt honom, jag fick en liten pojke som hette Canaan. Jag har en son. Och jag döpte honom till Canaan för att det betyder nytt land, nytt liv, har Oprah Winfrey berättat.

Trots det svåra traumat som ung tonåring gick Oprah Winfrey vidare med sitt liv, och lyckades bygga en framgångsrik karriär i tv, med The Oprah Winfrey show. Men 1990 kom traumat tillbaka, när en familjemedlem sålde information om Oprahs tragiska bakgrund till tidningarna för att tjäna pengar.

– Upplevelsen var den mest känslosamma, förvirrande och traumatiserande i mitt unga liv, har Oprah berättat om tiden efter förlossningen.

Tv-profilen har sedan dess försökt vända sin sorgliga barndom till något bra, och har arbetat hårt för att hjälpa andra på många olika sätt. Genom att berätta öppet om sina trauman har hon fått många människor runt om i världen att vara ärliga med sina egna upplevelser.

Oprah Winfrey 2023.
Oprah Winfrey är den första svarta kvinnan som blivit dollarmiljardär.
Annons