Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Paul Reins okända succé – efter artistkarriären

01 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografYoutube/SVT.
Paul Rein var bara 19 år gammal när han slog igenom som artist i Sverige med låten Sex.
Men efter några framgångsrika år som artist försvann stjärnan från rampljuset – men fortsatte göra succé i det dolda.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

När 19-åriga Paul Rein slog igen 1984 var det många som tyckte att han var kontroversiell. Hans låt Sex kritiserades för de tydliga anspelningarna på sex, men blev en stor hit på dåtidens nattklubbar runt om i landet.

Året därpå släppte finskättade Rein singeln Ge mig en chans/Hold back your love, producerad av Christer Sandelin och Tommy Ekman från gruppen Style, som var på toppen av sin karriär. 21 år gammal kom Paul Rein med sitt debutalbum Communicate, och artisten fick hits på populära trackslistan. När han 1988 tävlade i Melodifestivalen med låten Bara du och jag blev det dock inte mer än en sjunde plats.

I en intervju med Finska Sveriges Radio 2016 mindes Paul Rein tillbaka på tiden som artist på 1980-talet, och konstaterade att tiden rusade förbi. Men trots sina stora framgångar var det en ödmjuk Paul som stod på scenerna – och vägrade ställa krav backstage.

Annons

– Det fanns inget annat än mineralvatten och ett par mackor på min önskelista, som jag lämnade till spelningsarrangören, minns han.

Internationella succén – som få vet om

Tiden som artist kom också att lägga grunderna för hans fortsatta karriär. För även om det var längesen sångaren stod på scen och många hunnit glömma bort hans tid som 80-talsstjärna, så har han faktiskt gjort ännu större succé i det dolda. Under artisttiden lärde Paul Rein känna andra låtskrivare och producenter, och det var just det valet föll på när artisteriet var över – han blev låtskrivare.

Paul Reins mest kända låt är Christina Aguileras superhit Come on over, men han har också under karriären skrivit låtar till stjärnor som Mandy Moore, Victoria Beckham och Jessica Simpson. Han var också med och skrev låten TKO (Knock you out) som Bubbles tävlade med i Melodifestivalen.

– Victoria och jag gick på lunch en gång i London, och Spice Girls känner ju alla igen. De vid bordet bredvid sa snabbt: ”Det är inte David”, minns han i Sveriges Radio.

Paul Rein med sin hustru Marie 2019.

Numera jobbar Paul en del med musik i Sydkorea. Samtidigt har hans dotter gått i hans fotspår, och är elektroartisten Rein. Även om Paul stöttar sin dotter så vill han inte blanda sig i hennes karriär.

– Visst hjälper jag till med att skriva kontrakt, men jag lägger mig inte i hennes musik.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons