Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Peter Anderssons familjebeslut – fick barn igen efter 18 år

30 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Peter Andersson är med roller i både Män som hatar kvinnor och Den osannolika mördaren en välkänd skådespelare, men gör sällan intervjuer.
Skådespelaren har tidigare berättat om uppväxten utan pappa, och att skaffa barn med 18 års mellanrum.
–Det var enormt häftigt, och blev starten på någonting nytt. Som sammanföll med att jag hade lugnat ner mig som person, har han sagt till Svenska Dagbladet.
Annons
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattanBrand logo
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

Peter Andersson, 70, har varit ett frekvent ansikte i svensk film och tv sedan 80-talet. Många förknippar honom med den fruktansvärda advokaten Nils Bjurman i Män som hatar kvinnor, men han har också spelat i uppmärksammade produktioner som Den osannolika mördaren, Änglagård, Aspiranterna och Wallander. Han har också de senaste åren haft roller i internationella filmer som Jack Ryan: Shadow recruit och Underworld 5.

Trots sin långa karriär och imponerande meritlista gör Peter Andersson sällan intervjuer, och många av de som ser honom i tv-rutan vet inte så mycket om honom. 2010 höll han ett sommarprat i Sommar i P1, och i en lång intervju med Svenska dagbladet i samband med Män som hatar kvinnor 2009 berättade skådespelaren om hur han påverkats av att växa upp med en ensamstående mamma, och en pappa han aldrig fick träffa. Pappan var sjökapten som levde till sjöss, och gick bort när Peter bara var 10 år gammal.

Peter Andersson 2022.
Peter Andersson spelar regelbundet på de stora svenska scenerna.

–Det är klart att det har påverkat mig väldigt mycket. Jag vill inte döma honom för hårt. Han hade säkert sina skäl och han hade säkert velat förklara för mig varför han gjorde som han gjorde, så jag har på något sätt förlåtit honom. Men det är klart att jag har saknat honom, och den saknaden är ett hål som är väldigt svårt att fylla, sa Peter Andersson i intervjun.

Annons

Peter Andersson blev pappa igen vid 49

I en intervju med Dagens Nyheter 2022 berättar Peter Andersson att han växte upp bara med kvinnor runt sig, och att han inte var ensam om att vara utan pappa bland kamraterna.

– Jag växte upp i ett rent matriarkat. Vi hade ingen styvpappa heller, utan det var mamma, och hon var väldigt kämpastark och slet för oss. Det var kvinnorna som styrde och ställde på gårdarna där. De hade en gemenskap, de delade med sig och hjälpte varann. En hade några ägg och någon annan hade en flaska vin. Det var mammorna som uppfostrade oss.

Peter Andersson har inte bara gjort en lång rad roller i tv och film – han är också frekvent på alla de stora teaterscenerna. Det var på Dramaten han träffade sin fru Annelie, när han spelade i Lars Norén-pjäsen Skuggpojkarna, och hon arbetade bakom scenen. Paret blev tillsammans och fick en dotter ihop – 18 år efter att Peter fått barn för första gången.

Annons

– Jag tvekade aldrig, tvärtom, det kändes som att jag hade världens tur, att det var otroligt att jag träffade den här kvinnan och fick ett barn till, det kändes som en gåva. Jag menar, det var inte så att jag gick och saknade att få ett barn till. Allt kändes bra med min son, men han hade blivit äldre och behövde mig inte lika mycket längre. Det kändes lite tomt, jag levde ensam och så där. Men här fick jag en chans till, har han sagt till Aftonbladet.

Peter Andersson med kungen och Silvia.
Peter Andersson fick medalj av kungen 2019.

När paret hade fått barn 2001 bestämde de sig för att flytta ut från stan – ett beslut han inte ångrar.

– Min fru och jag kände att vi var trötta på stan när vi fått vår dotter 2001, vi ville ut på landet. Nu har jag svårt att tänka mig att bo i stan. Det är så skönt att bara åka ut, 7 mil och sen är man på rena rama vischan.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons