Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Peter Habers kärlek till frun – stödet under svåra tiden

27 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Peter Haber och Lena T Hansson.
Beck-skådespelaren Peter Haber och hans fru Lena T Hansson har hållit ihop i över 30 år, och gått igenom mycket tillsammans.
När Lena drabbades av cancer vid 49 års ålder stöttade skådespelaren sin fru genom den tunga behandlingen.
– Ja, hon är friskförklarad nu, men jag var verkligen med Lena under den här bröstcancern, har Peter Haber berättat för Expressen.
Annons
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen DödsfällanBrand logo
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen Dödsfällan

Folkkära skådespelaren Peter Haber träffade för första gången sin blivande fru Lena T Hansson när de spelade mot varandra i pjäsen Häxdansen på Stadsteatern. Lena var fortfarande gift, men hon och Peter kunde inte förneka kemin de hade, och snart blev de ett par.

– I år är det 30 år sedan – det är inte så vanligt i den här branschen. Men det var en väldigt jobbig period, Lena var gift… det var passion, och du vet aldrig hur pålitlig en passion är – men det blev som det blev. Det var väl guds finger som ville att vi skulle vara tillsammans, berättade Peter Haber i en intervju med Hälsoliv 2018.

Peter Haber och Lena T Hansson 1996.
Peter Haber och Lena T Hansson träffades på Stadsteatern.

Peter och Lena fick snart sonen Viktor, deras enda gemensamma barn. Sedan tidigare hade Peter dottern Nina, tillsammans med skådespelaren Anne-Li Norberg. Trots att paret hade gått skilda vägar hade de en god relation, fram till 2018 när Anne-Li avled i cancer, 64 år gammal.

Annons

– Min dotters mamma var alldeles för ung. Det är förskräckligt med den här jävla sjukdomen alltså, har han sagt i en intervju med Expressen 2023.

Exets bortgång var tragiskt nog inte första gången Peter Haber haft cancer i sin närhet. Tidigare hade skådespelarens mamma gått bort i samma sjukdom, och hans fru Lena hade också varit sjuk i bröstcancer.

Peter Habers stöd till hustrun under cancerbehandlingen

Det var 2004 som Lena T Hansson fick veta att hon hade drabbats av bröstcancer vid 49 års ålder. I intervjun i Expressen berättar Beck-stjärnan hur han stöttade hustrun genom hela sjukdomsbehandlingen, och hur han la sin egen ångest åt sidan för att finnas där för henne.

– Hon är friskförklarad nu, men jag var verkligen med Lena under den här bröstcancern, på varenda cytostatikabehandling. Jag ville det, och plötsligt var det som att all den självupptagna hypokondrin rann av mig på något sätt, säger Peter Haber.

Annons

I en intervju med Hemtrevligt har Lena T Hansson berättat hur viktigt makens stöd och kärlek var under behandlingen.

– Peter har varit enastående! Helt fantastisk. När jag hade fått beskedet att jag var sjuk och vi satt hos läkaren, spände Peter ögonen i honom och sa: ”Har du något positivt att säga till Lena?” Då först sa läkaren: ”Du har cancer, men vi ska bota dig.” Peter har varit mycket stark och stabil under min sjuka period. Han spelade en föreställning innan jag skulle opereras… men det var bara att bita ihop och gå till jobbet. Det går inte att bryta ihop och lägga sig i fosterställning, har Lena T Hansson sagt.

Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
Annons