Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

”Pigan Linas” dramatiska livsbeslut – efter succén i Emil i Lönneberga

07 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografSF, tt.
Maud Hansson Fissoun gjorde stor succé som ”Pigan Lina” i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. Därefter tog hon ett stort livsbeslut.
Annons
Se 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se 5 snackisar från veckan som gått

Generation efter generation har sett henne som ”Pigan Lina” i filmatiseringen av Astrid Lindgrens oförglömliga klassiker om den busige lille pojken Emil i Lönneberga i Småland. Men vem var hon egentligen, Maud Hansson Fissoun, den unga kvinna som spelade Lina?

Maud Hansson Fissoun, 1958.

Maud Hansson Fissoun upptäcktes faktiskt av Ingmar Bergman, redan under sitt första år på filmskolan i Malmö. 1957 fick hon en roll i Det sjunde inseglet, där hon spelade en häxa. Året efter medverkade hon i ytterligare en Bergmanproduktion, Smultronstället. Maus Hansson Fissoun arbetade därefter på teaterscenerna i Malmö och Stockholm, ända fram till det stora genombrottet, i rollen som Lina. Rollen fick hon 1971.

Maud Hansson Fissoun, 1970.

– Som den kärlekskranka pigan i Emil i Lönneberga-filmerna tog hon för evigt en plats i det svenska folkets hjärtan. I och med den rollen blev hon folkkär, har Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, sagt till Aftonbladet.

Annons

I Emil-filmerna spelade Maud Hansson Fissoun mot storheter som Allan Edwall, Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Emy Storm och Björn Gustafson. Trots att hennes karaktär Lina inte alltid är så sympatisk är den ändå otroligt älskvärd. Dessutom besitter Maud Hansson Fissoun en oerhörd fingertoppskänsla då det kommer till det komiska, till humorn. Hennes oförglömliga tandvärk, och sättet hon agerar då Emil försöker dra ut hennes tand, minns nog många – med otrolig värme.

Vem spelade pigan Lina i Katthult?

Maud Hansson Fissoun föddes den 5 december 1937. När hon fick rollen som den truliga pigan Lina i Katthult var hon 34 år fyllda. Rollen i Emil i Lönneberga pågick i bara två år, fram till 1973. Men den förändrade Mauds liv, för alltid. Med den blev hon känd på allvar, också internationellt.

I rollen som Lina, pigan i Katthult, fick Maud Hansson Fissoun sitt stora genombrott.

Även efter Emil-filmatiseringen fortsatte Maud Hansson Fissoun sin skådespelarkarriär. Både på teatern, på tv och på vita duken. Under 1980-talet gjorde hon rollen som servitrisen Märta i SVT:s älskade serie Goda grannar. Genom åren var hon med i hela 25 film- och tv-produktioner. Vid sidan av det fanns också teatern.

Maud Hansson Fissoun, 1991.

– Hon var också mångsidig med många seriösa roller, både i tv och teater. Hon har jobbat med några av de allra största, som Ingmar Bergman, Göran Gentele, Olle Hellbom och Kenne Fant. Det är väldigt tunga namn, har Jan Göransson berättat.

Maud Hansson Fissoun man och familj

Maud Hansson Fissoun gjorde sin allra sista roll i tv-filmen Basaren 1991. Då var hon 54 år gammal. Ända sedan 1960-talet var Maud gift sig med den grekisk-ryske skådespelaren Fyssoun. I många år bodde paret i Grekland, i Aten. Flytten var ett ganska dramatiskt livsbeslut, givetvis. Petros Fissoun gick bort 2016. Fyra år senare somnade också Maud in. Då hade hon återvänt till Sverige. I dag är hon begravd på Galärvarvskyrkogården i Stockholm.

Annons