4 svenska kändisbråk vi minns
2:03

Efter reklamen: 4 svenska kändisbråk vi minns

(2:03)

Slå på ljud

Medan Povel Ramels namn fortfarande är vida ihågkommet hos svenska folket, har kanske desto fler glömt namnen på hans kolleger och vänner som han spelade mot i sina kända revyer. Men utan klassiska karaktärer som Fingal Olsson hade kanske Ramels kända shower inte varit desamma – och det har vi Martin Ljung att tacka.

Så tidigt som 1947 medverkade Martin Ljung i Povel Ramels populära radioprogram Frukostbubblan och det blev början på deras långa och fruktsamma samarbete. 1952 fick Martin sitt stora genombrott i Knäppupprevyn, där hans kända figur Fingal Olsson tog form. Povel Ramel var stolt över vännens förmåga att underhålla.

– Ger man Martin en julgran så klär han den, sa Povel Ramel till Expressen.

Martin Ljung 1954.

Foto: Kamerareportage/TT

Genom årtiondena fortsatte vännerna ha ett nära samarbete, och jobbade ihop många gånger. Men när 90-talet kom var det något som förändrades, och den långa vänskapen krossades i bittra bråk.

Så ser barnen i klassiska julfilmerna ut i dag

Konflikten mellan Povel Ramel och Martin Ljung

Det började 1992 när Povel planerade att sätta upp revyn ”Knäpp upp” på Cirkus i Stockholm. Artisten ska då ha lovat att originalensemblen skulle stå på scen tillsammans – men så blev det inte. Povel Ramel valde att låta Brita Borg vara med i 145 föreställningar, med Martin Ljung var med i 16. Kollegan Gunwer Bergkvist fick vara med i 24.

Samtidigt började de forna vännerna bråka om lönen, som Martin tyckte var för låg, och till slut fick han sparken av Povel Ramel.

Martin Ljung med Lill-Babs 1960.

Foto: Kamerabild/TT

I en intervju med Aftonbladet 1999 bestämde sig Martin Ljung för att gå ut med bråket, som han menade hade gjort att han inte sovit på sju hela år.

– Jag orkar inte ljuga mer för folk om min och Povels ”vänskap”. Jag vill ha upprättelse, både för mig och min ”Knäppupp”-kamrat Gunwer Bergkvist. Det är allt jag tänker på. Att jag talar ut nu handlar framför allt om hälsoskäl. Sju år med den här affären har gjort mig kroniskt sömnlös. Jag orkar inte vara tyst längre, sa han till tidningen och fortsatte:

– Jag tänker inte gå i graven med skammen och förnedringen att vid 75 års ålder och efter 50 år som skåde­spelare för första och enda gången bli avskedad ur en teaterföreställning. Och därtill ur en ”Knäppupp” och av Povel Ramel. Jag kräver upprättelse för både Gunwer och mig.

Carl-Gustaf Lindstedts ovanliga uppgörelse med frun

Gick bort innan de kunde sluta fred

Martin Ljung hoppades att det hela skulle lösa sig och att konflikten skulle kunna klaras upp. Men vännerna hittade aldrig tillbaka till varandra, och den 5 juni 2007 somnade Povel Ramel in. Och trots bråken var Martin Ljung öppen med sin sorg över sin forna arbetspartners bortgång.

– Jag kan ju bara säga att jag, liksom kanske hela övriga Sverige, är förstummad över meddelandet om Povel Ramels död och det gör att man inte har hunnit behandla det här överhuvudtaget. Men det är en epok som är över. Povel Ramels epok är slut, sa Martin Ljung till UNT 2007, enligt Expressen.

Tre år senare gick även Martin Ljung bort, 93 år gammal. Han somnade in med hustrun vid sin sida, som höll hans hand in i det sista.

Källa: Newsner.

Martin Ljung, Gunwer Bergkvist, Povel Ramel, Wenche Myhre och Brita Borg inför revyn på Cirkus 1992 – innan bråken.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Mest läst