Video: 9 kändisar med ännu mer kända föräldrar du kanske inte visste om
2:11

Efter reklamen: Video: 9 kändisar med ännu mer kända föräldrar du kanske inte visste om

(2:11)

Slå på ljud

Fanny och Alexander

Bertil Guve och Pernilla Allwin i Fanny och Alexander.

Foto: ©Embassy Pictures/Courtesy Everett Collection

Fanny och Alexander heter Ingmar Bergmans klassiska julfilm, som handlar om barnen med samma namn och deras familj. Fanny spelades av Pernilla Wik, som då hette Allwin, och Alexander av Bertil Guve, som båda var elva år när inspelningarna började.

– Vi blev väl omhändertagna och jag upplevde aldrig att vi var rädda eller tyckte att Bergman var läskig, jag tyckte han var väldigt glad och skojfrisk. Men han kunde absolut ryta ifrån, man kunde känna i rummet att ”nu är det allvar”, har Pernilla berättat för Femina.

Varken Pernilla eller Bertil fortsatte som skådespelar i vuxen ålder. Medan Bertil blev forskare inom medicinteknik vid KTH så har Pernilla arbetat som säljare och i mötesbranschen, och studerar nu till undersköterska.

2018 presenterade Bertil och Pernilla pris på Guldbaggegalan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kan du vissla Johanna?

Julklassikern Kan du vissla Johanna? från 1994 hade barnen Tobias Swärd och Jimmy Sandin i huvudrollerna som Berra och Ulf.

Per Oscarsson med Jimmy Sandin och Tobias Svärd 1994.

Foto: Roger Tillberg/TT

– Jag var sju år då, gick i teatergrupp och sökte till filmen på skoj för att jag gillade boken av Ulf Stark. Sedan gick det som det gick. Den första testscenen vi spelade in stod Per Oscarsson och skrek på oss, han kändes inte som en mysig morfar om man säger så. Jag minns att en kostymör fick lugna oss ”han skriker bara på skoj nu”. Jag tyckte han var ruskig eftersom jag associerade honom med Ronja Rövardotter, har Tobias Swärd sagt om att få rollen.

Kändisarna vi har glömt bort var gifta med varandra

Tobias Swärd 2010.

Lizzie Larsson/TT

Efter filmen har både Tobias och Jimmy gjort en del andra skådespelarinsatser som röstskådespelare. Swärd har gjort rösterna till både Vincent Crabbe och Gregory Goyle i Harry Potter-filmerna, medan Sandin gjort röst i Busungarna. Han har också arbetat med försäljning.

Tomten är far till alla barnen

Sally är dotter till Ing-Marie Carlsson, och spelade barnet Liselotte.

Foto: Charlotte Brunzell/TT

Sara Alström blev känd i Rederiet – lämnade rampljuset helt

I filmen Tomten är far till alla barnen står en graviditet i centrum, men det finns redan tre barn i familjen – Liselotte, Johanna och Elin. Liselotte spelades av Sally Frejrud Carlsson, dotter till skådespelaren Ing-Marie Carlsson. Sally gjorde roller i filmer som Wallander och Beck, men arbetar numera med blommor i stället.

Lisa Ambjörn spelade ett av barnen i Tomten är far till alla barnen.

Foto: Nicklas Thegerström/DN/TT

Johanna och Elin spelades av Lisa Ambjörn och Ester Sjögren, som båda fortsatt i filmbranschen, men på olika sätt. Medan Ester gjort roller i Beck och Spring Uje spring, så är Lisa Ambjörn hjärnan bakom internationella Netflix-succén Young Royals.

Ester Sjögren med Henrik Lundström.

Foto: Ola Axman/TT

Love actually

I Love Actually blir Sam föräldralös när hans mamma dör, och bor med sin bonuspappa, spelad av Liam Neeson. Samtidigt är han väldigt kär i klasskamraten Joanna och vill imponera på henne med sina egenskaper som trummis. Sam spelas av Thomas Sangster, som fortsatt arbeta som skådespelare upp i vuxen ålder. Han har bland annat haft roller i Maze runner och Netflix-serien The queen's gambit.

Thomas Sangster i Love Actually och 20 år senare.

Foto: NIPI

The Holiday

Miffy Englefield i The Holiday.

Foto: Youtube.

I The Holiday spelade hon dottern Sophie till Jude Laws karaktär, Graham. I dag har Miffy Englefield vuxit upp, och till och med fått egna barn. Hon arbetar delvis som modell, och visar upp sig på sitt Instagram-konto, där hon har en utpräglat alternativ stil.

Se också: Nyhetshändelser som präglat världen 2022
1:40

Efter reklamen: Se också: Nyhetshändelser som präglat världen 2022

(1:40)

Slå på ljud
Mest läst