Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Idol-Rabih kritiserade programmet – succén utomlands

11 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Rabih Jaber i Idol 2009.
Rabih Jaber blev känd när han var med i Idol 2009, där han slutade på en sjundeplats.
Efter att ha gjort succé i arabiska The Voice i Libanon har Rabih riktat kritik mot Idol – och velat att de ska ändra reglerna.
”Plötsligt får du vara världsstjärna i några månader, sedan finns det plötsligt inte plats för dig”, har han skrivit för SVT Opinion.
Annons
Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

Rabih Jaber var 22 år gammal när svenska folket fick bekanta sig med honom i succésäsongen av Idol 2009. Han tävlade mot artister som Erik Grönwall, Mariette Hansson och Tove Styrke, och kom till slut på en sjundeplats i tävlingen.

Trots att Rabih åkte ut relativ tidigt hann han bli omtyckt av tittarna, och bara några månader efter tiden i Idol tävlade han i nästa TV4-program – Let's dance. Där fick han lämna i avsnitt fem. Samma år bildade han också duon Rebound tillsammans med vännen Eddie Razaz, som även han tävlade i Idol 2009. 2011 släppte duon låtarna Hurricane och Millionaire innan de gick skilda vägar.

Under en period 2010 och 2011 var Rabih Jaber programledare för TV4:s barnprogram Lattjo lajban, men efter det bestämde han sig för att ge artistkarriären en till chans – den här gången utomlands.

Annons

Gjorde succé i The Voice

2014 sökte Rabih till arabiska versionen av The Voice, en talangjakt där de aspirerande artisterna får kända mentorer. Programmet, som spelades in i Libanon och sändes i hela Mellanöstern, hade då över 150 miljoner tittare. Bland de 100 000 sökande var Rabih en av de som fick sjunga inför juryn. Hans tolkning av I believe I can fly gjorde att han gick vidare till slutskedet av programmet.

– Jag blev helt överlycklig. Den kvinnliga domaren blev helt vild, hon var galen i min sångröst. Saber Rebai, som jag sedan valde som coach, sa att jag förtjänade att stå på en sådan scen inför en sådan publik, har Rabih Jaber sagt till Aftonbladet.

Efter två omgångar i programmet åkte dock Rabih ut ur The Voice. Efter det har han i stället arbetat som låtskrivare, och även släppt egna låtar.

Rabihs kritik mot Idol

Rabih Jaber har också kritiserat TV4 för att de låter så unga personer vara med i Idol, och har yrkat för att åldersgränsen ska höjas till minst 18, i stället för nuvarande 16.

Annons

”Jag tänker på det ibland, när jag ser 16-åringar vars krossade drömmar blir till fredagsunderhållning, unga som hamnar bland klipp att skratta åt på youtube. Är man verkligen redo att tackla det när man är 16? Svaret är nej”, skrev han i en opinionsartikel på SVT, skriver Hänt.

Han skrev också:

”Jag har sett en del deltagare må dåligt efter att Idol-resan tagit slut, känna en stor stress. Man lever för sin dröm, och plötsligt får du vara världsstjärna i några månader, sedan finns det plötsligt inte plats för dig.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons