Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ricky Bruch unika liv – ville smuggla ut vännen ur Östtyskland

30 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ricky Bruch var en av Sveriges mest framgångsrika diskuskastare någonsin, och vann bland annat brons i OS i München 1972.
Men även utanför idrotten levde Ricky ett minst sagt intressant liv, där han både var poet och försökte hjälpa en vän fly DDR före sin död.
– Han var full av liv och glädje. Han hade så mycket mer att ge, sa hans mamma Annaliese Bruch efter sonens död.
Annons
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläderBrand logo
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Det var i slutet av 60-talet som världen började få upp ögonen för den Göteborgsfödda Ricky Bruch, som visade sig vara en stor talang inom diskus och kulstötning. Det svenska friidrottsundret vann sitt första SM-guld i diskus redan 1967, och när han vann sitt sista 1983 var det hans elfte titel. 1972 tog Ricky hem ett OS-brons i uppmärksammade OS i München och utnämndes året därefter till världens bästa idrottare.

Under många år var det Rickys diskuskast på 71,26 meter som var det svenska rekordet, men nu har det slagits av OS-guldmedaljören Daniel Ståhl. Trots att hans legendariska kast inte längre är rekord behåller Ricky Bruch platsen som en av Sveriges mer intressanta idrottsmän genom tiderna.

Annons

Genom hela sin karriär gjorde han saker på sitt eget sätt, och brydde sig inte om vad andra tyckte. Under 70-talet släppte han låten Baby Dodo/Mej fångar ingen brud, gav ut böcker, medverkade i dansk gladporr och släppte diktsamlingen Själ och kropp: Dikter.

Ville smuggla ut vännen ur Östtyskland

1985 fick den svenska stjärnans karriär ett snopet slut, när han gav Anders Borgström, svenska friidrottarnas förbundskapten, en örfil under en SM-tävling i Västerås. Han fortsatte då satsa på en vidare karriär i nöjesbranschen, och spelade bland annat rövare i klassiska Ronja Rövardotter. Han gjorde också dokumentären Själen är större än världen, något som spelade en viktig roll när Bruch planerade att smuggla ut sin vän Wolfgang Schmidt ur Östtyskland.

Schmidt, en östtysk diskuskastare, och Bruch hade blivit vänner under 70-talets diskustävlingar världen över och tyckte om att umgås innan Schmidt dömdes till 1,5 års fängelse efter att ha misslyckats med ett flyktförsök från DDR. När Ricky Bruch kom till Berlins filmfestival som skådespelare 1985 hälsade han på sin vän genom att lura sig in på Stasis gym med peruk och svart skägg skriver Expressen. De började då göra upp flyktplaner som sattes i verket 1987. I sista stund hoppade Schmidt dock av planen för att han var rädd att åka fast igen.

Ricky Bruch 1983.

2011 gick Ricky Bruch bort av cancer i bukspottskörteln. In i det sista skrev han dikter på sjukhuset i Ystad, innan han somnade in bara 64 år gammal.

– Jag satt länge kvar i rummet och höll hans hand. Ricky hade kommit till ro. Men så sorgligt det är att överleva sin ende son. Han var full av liv och glädje. Han hade så mycket mer att ge, sa hans mamma Annaliese Bruch.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons