1:24

Efter reklamen: 10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

(1:24)

Skådespelaren Katarina Ewerlöf, 61, var bara 20 år gammal när hon gjorde filmdebut, och har under sim långa karriär spelat både på de största teaterscenerna, i tv-serier och i folkkära filmer. Det stora genomslaget kom i tv-serien Pappas flicka, och många förknippar nog Ewerlöf med filmer som Tomten är far till alla barnen och Livet är en schlager. För Tomten är far till alla barnen fick Katarina också en Guldbagge för sin insats.

Även om Katarina Ewerlöf fortfarande medverkar i tv-serier och senast 2019 stod på scen på Stockholms stadsteater, så har skådespelarens karriär tagit sig en oväntad vändning de senaste åren. De senaste åren har Ewerlöf nämligen blivit en av landets mest anlitade och omtyckta ljudboksuppläsare, och hennes röst är välbekant för de miljoner som använder tjänster som Storytel, Bookbeat och Nextory.

Affischen för stockholm Film Festival upprör

Katarina Ewerlöfs karriär i det dolda

Under den ljudboks-boom som skett de senaste åren har efterfrågan på duktiga ljudboksinläsare ökat drastiskt, och lyssnar man på mycket ljudböcker är det lätt att se att samma skådespelare återkommer som uppläsare. Stefan Sauk, Lo Kauppi och just Katarina Ewerlöf är några av de som läser in flest böcker.

– Vi ser att vissa inläsare är extra populära hos många lyssnare. Men det är svårt att säga att ett specifikt namn gör att en titel säljer mer, för det är ett samspel mellan berättelsen, författarnamn och inläsare, har Johanna Hansen, förlagschef på Bonnier audio, sagt till SR.

Årets bok har korats – allt du vill veta om boken, författaren och priset

Katarina Ewerlöf själv menar att det är viktigt att vara musikalisk för att vara en bra ljudboksinläsare.

– Det tror jag är helt avgörande. Men det är avgörande i allt skådespeleri tror jag. All text är för mig musik. Och sedan berättarglädjen, jag hoppas att det är den som folk känner, har hon sagt till TT.

Med åren har hon prisats för sin inläsning, och hunnit spela in 240 ljudböcker och 180 talböcker.

– Det är lite hysteriskt, är man arbetsnarkoman så är man.

JESSICA GOW / TT